Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-12-2006

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪВЕТ ПРИВЕТСТВА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ В ЕС

Завърши Европейският съвет на равнище държавни и правителствени ръководители в Брюксел, съобщава Netinfo.

Това бе последният Европейски съвет за тази година и бе много важен за България, заяви след края на форума българският министър-председател Сергей Станишев. За нас голямата новина от Съвета е, че с него приключи и формално присъединяването на България към Европейския съюз. Заключителният документ, който бе единодушно одобрен, гласи, че Европейският съвет горещо приветства България и Румъния като нови членове в ЕС от 1 януари 2007 и че с присъединяването им успешно приключва петото разширяване на съюза, добави той.

В края на днешното заседание финландският премиер Ванханен поздрави още веднъж България и Румъния с членството в ЕС.

Думите му бяха посрещнати с ръкопляскания от всички. Българският премиер благодари на финландското председателство на ЕС, на Европейската комисия, на всички държави, които ни помагаха в подготовката и при преговорите за присъединяване.

Премиерът изтъкна също, че с приемането си България ще допринася за укрепването и засилването на Европейския съюз, отбеляза заместник-премиерът и външен министър Ивайло Калфин, който също участва в Съвета.

Централно място в разискванията на последния Европейски съвет по време на финландското председателство на ЕС, което от началото на другата година се поема от Германия, зае стратегията при бъдещи разширявания на съюза. Като отчетоха, че разширяването досега бележи "голям успех" за ЕС, участниците се съгласиха, че при приемане на нови страни в бъдеще ще се обръща специално внимание на тяхната готовност да поемат "напълно" отговорностите, свързани с членството им в съюза, както и на възможните последствия от приемането им върху функционирането на ЕС. Същевременно Съветът обвърза приемането на нови страни в бъдеще с решаването на вътрешните или институционални проблеми на ЕС. Тези проблеми са пряко свързани с динамичната политика на разширяване на съюза и особено с приемането на 12 нови страни в рамките на едва три години.

Очевидно това ще бъде процес, който ще бъде доста по-труден за страните кандидатки за членство в ЕС, както на нас ни бе по-трудно в сравнение с 10-те страни, приети през 2004 година, коментира по този повод Сергей Станишев. Според него темата за конкретните условия, за изпълняването на стандартите на ЕС от страните, желаещи да бъдат приети в ЕС, е била силно застъпена в дискусиите на Съвета. От тези страни ще се изискват големи усилия, каза българският премиер.

Европейският съвет подчерта принципната позиция, споделяна и от Европейската комисия, че бъдещето на Западните Балкани е свързано с ЕС. Съветът одобри преговори за членство на Хърватия в съюза, без обаче да споменава каквато и да е дата за приключването им. По отношение на Македония държавните и правителствените ръководители от ЕС заявиха, че признаването на статут на страна кандидатка за членство на бившата югославска република е признание за успехите й в процеса на реформи. В същото време те отправиха призив към Македония да ускори реформите, за да даде нов тласък на процеса на присъединяване към ЕС.

За разлика от предварителните очаквания отношенията с Турция не заеха централно място в този Европейски съвет. В заключенията на форума само бегло се споменава, че Съветът одобрява предложенията на други европейски институции като финландското председателство на ЕС и Европейската комисия по преговорите с Турция за членство в ЕС. Тези предложения, както е известно, са за частично замразяване на преговорите.

Европейския съвет обсъди подробно и друга важна тема за ЕС - миграцията. Тази тема става все по-гореща за съюза, след като годишно стотици хиляди граждани от трети страни се опитват, законно или незаконно, да се настанят в страните от ЕС, търсейки препитание. В тази връзка бе одобрена специална програма. Тя включва засилено международно сътрудничество и диалог със средиземноморски и африкански страни, откъдето тръгват най-големите миграционни вълни към ЕС, финансиране на мерки по отношение на миграцията, засилване на контрола на външните граници на ЕС, укрепване на Европейската агенция за управление на външните граници на съюза ФРОНТЕКС, съобщава Netinfo.

Приоритет ще бъде даден на създаването на Европейска система за наблюдение на южните морски граници на ЕС. Призовава се ФРОНТЕКС заедно със страните от ЕС в региона да създаде възможно най-бързо постоянна Брегова патрулна мрежа, действаща по тези граници, се посочва в заключителния документ на Европейският съвет.


На срещата държавните и правителствените ръководители от ЕС обсъдиха и създаването на обща европейска енергийна политика и климатичните промени в света. Общата енергийна политика на ЕС предвижда подобряване на сътрудничеството с основните доставчици на енергийни ресурси, приемането на мерки за действие в условия на енергийни кризи, развитието на вътрешни енергийни източници, засилване на енергийната ефективност в ЕС.

Европейският съвет в Брюксел прие и декларации за Афганистан, Ирак, Ливан, за обстановката в Близкия изток.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.