Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-12-2006

СМЪРТНИТЕ ПРИСЪДИ ЩЕ БЪДАТ ОБЖАЛВАНИ ВЪВ ВЪРХОВНИЯ СЪД НА ЛИБИЯ

Смъртните присъди за петте български медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Снежана Димитрова, Валентина Сирополу и Валя Червеняшка, както и на палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж, бяха потвърдени от Наказателния съд в Триполи днес, съобщава Mediapool.

Обвинението срещу тях е причиняване на епидемия довела до смъртта на повече от едно лице, съобщи съдията Махмуд Хуейса.

Българските сестри и доктор Здравко Георгиев са оправдани по останалите обвинения за нарушаване на местния морал, за търговия с валута и употреба на алкохол.

Самото заседание започна в 11 часа българско време, с около 1 час закъснение и продължи не повече от 7-8 минути, съобщи БНР. Започването му бе съпроводено с яростни протести от страна на близки на заразените деца в Бенгази и дори адвокатът на българките Осман Бизанти бе нападнат на влизане в залата, до която първоначално не бяха допуснати журналисти.
С решението автоматично се уважават и гражданските искове, заведени от страна на семействата на болните от СПИН либийски деца. До един месец ще бъдат официално оповестени мотивите за решението на съда, след което защитата има право на обжалване пред Върховния съд на Джамахирията.

Не съм изненадан от решението на съда и ще се обжалват присъдите пред Върховния съд на Либия, заяви адвокат Георги Гатев, един от защитниците на петте медицински сестри. В това дело право няма, то трябва да се решава извън юридически, каза Гатев. Той определи процеса като пародия, според него делото е политическо, но не може да обвинява българската страна, защото всичко е в ръцете на Либия.

Решението на либийския съд е разочароващо и възмутително и за пореден път не се отчетоха всички научни доказателства за невинността на българките, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, който в момента е на работно посещение в САЩ. Той заяви, че очаква бързо придвижване на процедурите пред последната инстанция, както и бързо приключване на процеса защото българките имат право на справедливост. Калфин обърна внимание на това, че българките се намират осма година в либийски затвор.

Позицията на САЩ винаги е била силна подкрепа на българската страна, заяви вицепремиерът.

Категорично осъждаме и решително отхвърляме потвърдените смъртни присъди, изчете позицията на парламента неговият председател Георги Пирински, цитиран от Mediapool. "Абсурдното решение на съда се основава на очевидно опорочени следствени процедури и насилствено осигурени материали. Не се вземат предвид неоспоримите юридически и научни материали за невинността на медиците. Протакането на процеса вече осма година и отказът за изслушване на свидетели показват само силна политизация на процеса", заяви Пирински.

Той отбеляза, че осъждането на смърт на невинни хора прикрива истинските виновници за възникването на СПИН-епидемията в Бенгази и задълбочава още повече трагедията на пострадалите либийски деца и техните семейства. Българската страна доказа, че е готова да на прави всичко, за да облекчи страданията на пострадалите, заяви председателят на българското Народно събрание.

Пирински изрази дълбокото убеждение на български парламент, че подобни присъди не може и не бива да бъдат изпълнени и се обръщаме към либийските институции с призива да не допуснат това. "Апелираме към цялата международна общност категорично да осъди решението на съда и да се присъедини към нашия призив за незабавното освобождаване на българските медици и палестинския лекар", заяви Пирински.

Моята първа реакция е дълбоко разочарование, каза след произнасяне на присъдите еврокомисарят по правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини, цитиран от News.bg.

Шокиран съм от такова решение, каза още Фратини и изрази надежда, че все пак либийските власти ще преразгледат това решение.

Според еврокомисаря решението на съда е пречка за сътрудничеството между Европейския съюз и Либия.

Финландското председателство на ЕС също осъди смъртната присъда на медиците, съобщава РИА „Новости".

Рита Сван от департамента за Близък Изток и Северна Африка към финландското външно министерство заяви за агенцията, че Финландия „се надява на преразглеждане на решението и в крайна сметка да бъде намерен справедлив и хуманен изход от ситуацията". Тя добави, че днес ще бъде разпространено официално изявление на Финландия от името на Европейския съюз.

Това съдебно решение е резултат от политика, коментираха пред българските медии представителите на международната правозащитна организация "Адвокати без граници" след произнасянето на днешните смъртни присъди, съобщава Netinfo.

От "Адвокати без граници" смятат, че процесът е воден в разрез с международните правни норми, което създава основания за ново обжалване пред Върховния касационен съд.

Смъртните присъди чуха по един дипломатически представител от страните-членки на ЕС и САЩ. В съдебната зала не бяха допуснати японски и палестински дипломат, тъй като не били от държави на ЕС.

Френският външен министър Филип Дуст-Блази заяви, че е "шокиран" от осъждането на смърт на петте български медицински сестри и палестинския лекар и призова либийското правосъдие да ги помилва, съобщава „Фокус"

Агенция „Фокус" съобщава, че днес от 13.15 ч. президентът Георги Първанов и министър-председателят Сергей Станишев ще излязат със съвместна позиция по повод решението на съда в Триполи.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.