Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-01-2007

ВАН ОРДЕН ПРИЗОВА КАДАФИ ДА ОСВОБОДИ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ

"През последните месеци и години много усилено се опитвахме да повлияем на благоприятния изход на процеса на българските медици и палестинския лекар. Нееднократно призовавахме либийския президентКадафи да се възползва от правомощията си на държавен глава и да освободи българските медицински сестри. До момента нашите усилия за съжаление не се увенчаха с успех". Това заяви докладчикът за България в Европарламента Джефри ван Орден, който даде брифинг в Нардното събрание заедно със съпредседателите на Съвместния парламентарен комитет България - Европейски съюз Катрин Ги Кен и Атанас Папаризов, цитиран от News.bg.

И тримата бяха с лентички с националния трикольор с надпис „Вие не сте сами", изразяващ съпричастност към несправедливите присъди в Либия.

Преди този брифинг Джефри ван Орден бе приет от президента Георги Първанов, с който обсъдиха предстоящото интегриране на България в евстропейските структури.

Ван Орден припомни, че европейската общност е откликнала на призива на либийското правителство за лечение на заразените със СПИН либийски деца.

Много от тях със средства, осигурени от европейската общност, са изпратени за лечение в Италия, допълни ван Орден.
От друга страна е повече от неморално да се търгува с живота на българските медицински сестри, като се използва като претекст заразените със СПИН либийски деца, за което е повече от ясно, че българските медици нямат вина, подчерта британският политик.

На въпрос не е ли време да бъде радикализиран подходът за освобождаването на българските медицински сестри ван Орден отговори, че в Либия ситуацията е деликатна и трябва да се стремим към поддържането на деликатно равновесие, като преди всичко трябва да разчитаме на средствата на дипломацията, защото по думите му не бива да забравяме, че Муамар Кадафи се обръща не към международната общност, а към либийския народ.

Либия избра преди години да промени пътя на своето развитие и на взаимоотношенията с останалия свят, посочи още докладчикът за България в ЕП.

Ван Орден припомни, че Либия е признала своето участие за атентата над Локърби в Шотландия, извършен през 1988 година от офицери от либийските специални служби.

Джамахирията се отказа и от програмата за химическо оръжие, което беше едно обнадеждаващо начало за промяна на политиката на либийското държавно ръководство, уточни той.

Ван Орден подчерта че независимо от направените стъпки в положителна посока от страна на либийското правителство при създалата се ситуация отношенията с Либия ще бъдат разглеждани в зависимост от изхода на процеса на българските медицински сестри.

Това означава, че не е изключен и икономически натиск, уточни евродепутатът.

Произнесената присъда срещу българските медици пречи на българския народ да се наслаждава пълноценно на влизането в ЕС. Всички знаем, че присъдите са несправедливи, посочи от своя страна съпредседателят на съвместния парламентарен комитет България -ЕС и евродепутат Катрин Ги Кен.

Българските медицински сестри и палестинският лекар не са виновни в отправените срещу тях ужасни обвинения.

Ето защо ЕС не може да приеме решението на либийския съд, свързано с произнасянето на такива тежки и несправедливи присъди, поясни Ги Кен.

Ние в ЕС смятаме, че животът е висша ценност за всяко човешко същество, затова сме против налагането на смъртното наказание, независимо от деянията, които е извършил даден човек.

Необходимо е да мобилизираме нашите общи усилия за постигане на благоприятен изход от процеса.

Ние трябва да намерим начин да въздействаме на либийското правителство и общество, уточни Ги Кен.

По думите й българските медицински сестри и палестинския лекар са заложници, а вземането на заложници е престъпление.
Ето защо трябва да намерим начин да въздействаме икономически, ние народите от ЕС, върху либийското правителство, защото когато дипломацията не функционира, е необходимо да бъдат мобилизирани усилията на обществото, на което е известно отдавна, че либийското правосъдие е пристрастно и не може да изпълнява своите функции.

Катрин Ги Кен уточни, че Европейският парламент е политическа институция, където се разглеждат всички въпроси, свързани с нарушаването на правата на човека от двата пола и въпросът, свързан с българските медицински сестри и палестинския лекар, е именно такъв случай на нарушаване на човешките права.

Друг въпрос, който бе предмет на днешния съвместен брифинг, бе този, свързан със съдбата на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй, които два часа преди настъпване на първи януари бяха изключени.

Докладчикът за България в ЕП коментира искането на ЕС да бъдат затворени тези толкова важни за страната ни блокове като ненавременно.

Ван Орден уточни, че в глобален мащаб въпросът за ядрената енергетика става все по-актуален. От друга страна, посочи той, безопасната ядрена енергетика е гарант за икономическото бъдеще на страната.

АЕЦ в Козлодуй е осигурявала ток не само за България, но и за съседните балкански страни, което означава, че последните ще почувстват ефекта от спирането на 3 и 4 блок.

Тук евродепутатът отбеляза, че решението за АЕЦ не е окончателно и може да бъде преразгледано.

В заключение Джефри ван Орден изрази увереност, че България ще доведе до успешен край реформите, свързани с съдебната система, правоприлагащите органи и борбата с корупцията.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.