Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-01-2007

ВЪПРОСЪТ ЗА ПОВТОРНОТО ОТВАРЯНЕ НА БЛОКОВЕТЕ НА "КОЗЛОДУЙ" ОТНОВО СЕ КОМЕНТИРА

Въпросът за "събуждането" на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде преразгледан на Съвета по енергетика на Европейския съюз, ако има политическа воля за това, заяви в сряда българският еврокомисар Меглена Кунева по време на първото си официално посещение в България като член на Европейската комисия, цитирана от „Дневник".

Тя присъства на откриването на представителството на комисията в София, заменящо след членството на страната ни в ЕС делегацията на комисията у нас. Реакторите бяха затворени два часа преди настъпването на новата година съгласно присъединителния договор на България.

Кунева коментира, че като страна-членка България ще има повече тежест да разисква въпросите на ядрената енергетика. Ако има преразглеждане, защото реакторите са доказано безопасни, тогава този въпрос може да има съответното политическо решение, посочи еврокомисарят. Тя допълни, че в ЕС вече има три страни, спрели атомни мощности - България, Словакия и Литва, и те могат заедно да поискат обсъждане на въпроса. Първият съвет на европейските енергийни министри за тази година е насрочен за 15 февруари, а следващият - за 23 март.

Темата за евентуално "събуждане" на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй" бе коментирана активно в последния месец от представители на изпълнителната власт, съобщава „Дневник". В края на миналата година министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров даде знак, че не изключва подобна възможност. Същевременно той обяви, че се водят разговори за увеличаване на компенсацията, която София ще получи за затварянето на блоковете. Според присъединителния договор сумата е 240 млн. евро. Пак в края на 2006 г. премиерът Сергей Станишев каза, че България трябва да продължи с настояванията си за допълнително финансово обезпечение, равно с това на Литва и Словакия. В сряда и Кунева посочи, че единственият печеливш аргумент е финансовият, а не заплахите за възможен режим на тока, което било нереално в условията на общата енергийна мрежа на ЕС.

Вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин коментира сдържано вчера пред БНТ, че пускането на 3 и 4 блок е "технологично възможно", но предупреди, че не трябва да се създават излишни надежди по този въпрос. Той припомни неуспешния опит на Литва да възстанови работата на атомната си централа след присъединяването и успехът на Словакия, която предпочете да издейства увеличение на компенсациите за затворените от нея блокове. Калфин посочи, че правителството търси възможност за преговори по компенсациите, но предупреди: "Трябва да ви кажа, че нямам сигнали засега от ЕС, че са готови, още по-малко с ентусиазъм, да направят това нещо."



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.