Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-01-2007

ЧАРТЪР НА ФОНДАЦИЯ “ТРАКИЯ” ВОЗИЛ ЗАМЕСТНИКА НА СТЕФАН ДАНАИЛОВ ЗА АНТИЧНАТА ИЗЛОЖБА В БРЮКСЕЛ

Фондацията на "Нове Холдинг" поела всички разходи по организацията на изложбата "Великолепието на България" в Европарламента в Брюксел, предизвикала негативен обществен отзвук тази седмица.

Фондация "Тракия" е финансирала изцяло проявата, научи Портал ЕВРОПА. Официалните гости за откриването й са били превозени с чартърен полет. Самолетът е нает специално от фондацията на "Нове Холдинг".

На борда му безплатно са се возили 10-15 журналисти и зам.-министърът на културата Иван Токаджиев. Фондацията не е плащала за нощувките на висшия държавен служител и представителите на медиите, тъй като чартърният самолет ги е върнал в България още същата вечер.

Заместник-министрите "...Не могат да искат или да приемат подаръци или услуги, които могат да породят основателно съмнение в обществото, че водят до поставяне в зависимост или са отплата за извършена или бъдеща услуга." Освен това, като висши държавни служители, зам.-министрите "...Следва да не изпадат във финансово или друго задължение към лица или организации, което би могло да им повлияе при изпълнението на служебните им задължения или да предизвика съмнения в тяхната безпристрастност." Това е записано в т. 12 и 13 на Етичния кодекс на лицата, заемащи висши длъжности в изпълнителната власт, приет от кабинета Станишев.

Собственикът на експонатите Васил Божков и президент на "Нове Холдинг",  както и Светлин Русев и Иван Маразов, не са пътували със същите полети. Те са отишли в Брюксел по-рано, за да подготвят изложбата. Припомняме, че те са в управителния съвет на Фондация "Тракия".

Припомняме, че министърът на културата Стефан Данаилов - макар и патрон на проявата - не присъства на събитието в Брюксел, понеже в деня на откриването на изложбата е бил "ангажиран", а от следващия ден е излязъл в отпуск - както каза за Портал ЕВРОПА пресаташето на Данаилов - Радка Петрова. Тя не посочи мотивите за отпуската на министъра.

Изложбата бе открита на 10 януари - като според запознати съвпадението с десетата годишнина от Десетоянуарските събития е неволно.

"Не мога да ви дам точна информация за разходите по организацията на изложбата "Великолепието на България" - това каза в отговор на запитване на Портал ЕВРОПА Маргит Кеворкян от рекламната агенция M3 Communications Group.

Агенцията на Максим Бехар е организатор на изложбата на 40-е предмета от частната колекция на Васил Божков.

От M3 Communications Group обясниха, че експонатите са били превозени до Брюксел няколко дни преди началото на изложбата, за да може тя да бъде подредена навреме.

"Всички разходи по транспорта и застраховката на експонатите са поети от Фондация "Тракия" - подчертават от PR-фирмата, но допълват, че на този етап не може да се посочи точната сума, похарчена за изложбата.

От M3 Communications Group обясниха, че изложбата още не е приключила и тепърва предстои връщането на експонатите у нас. Твърде рано е да бъде посочена крайната сума, "... а и нейната стойност остава на заден план пред ползата от тази изложба за България и нас, новите - стари европейци?" - пише Маргит Кеворкян до Портал ЕВРОПА.

От M3 Communications Group поеха ангажимент пред Портал ЕВРОПА да ни държат в течение на финансовия отчет на мероприятието - Маргит Кеворкян подчерта, че подобен род информация не е публична тайна, както не са и годишните отчети на Фондация "Тракия".

Според прес-съобщението на рекламната агенция, Фондация "Тракия" "...полага усилия в създаването и изграждането на система за опазване на културно-историческото наследство, основаващо се на разпределяне отговорностите между държавата и гражданското общество."

Междувременно от Националния исторически музей уточниха за Портал ЕВРОПА, че техният дял в организацията на изложбата е бил по-скоро технологичен и логистичен - а именно, предоставяне на специалните опаковъчни сандъци за ценните експонати.

Васил Божков е поканил директора на музея Божидар Димитров също да присъства на откриването на изложбата в Брюксел, но професорът отказал поради ангажименти. Пред Портал ЕВРОПА той каза, че е посрещал британска парламентарна делегация.

Именитият ни историк Божидар Димитров също е в ръководството на Фондация "Тракия". В НИМ обаче държат да уточнят, че не са "съорганизатори" на проявата, а помощта им е била по-скоро от техническо естество.

Б. Димитров каза пред наш репортер, че другата седмица изложбата ще бъде показана в НИМ - във вида, в който сега могат да я разглеждат евродепутатите.

България да бъде представена чрез великолепието на историческото си наследство в сърцето на Европа още в първия месец на членството си в ЕС - бе предварително обявеният замисъл за тази изложба. Инициативата е на българската евродепутатка Антония Първанова.

Тя като заместник-председател на АЛДЕ - вероятно е успяла да убеди председателя на Групата на Алианса на либералите и демократите в Европарламента Греъм Уотсън да бъде патрон на изложбата, съдържаща уникални антични предмети.

В България обаче още преди откриването на изложбата беше повдигнат въпросът, защо се представят именно предметите от частната колекция на Васил Божков.

Пред Портал ЕВРОПА пресаташето на Греъм Уотсън първоначално каза, че шефът на АЛДЕ не бил знаел чия е колекцията, а часове по-късно - в разгара на скандала у нас по темата - уточни, че е бил уведомен, че колекцията е частна, но едва в деня на откриването на експозицията научил за обстоятелствата около Васил Божков. "Греъм се съгласи да бъде патрон на проявата заради Националния исторически музей и Министерството на културата" - подчерта Нийл Корнител, говорител на Уотсън. По думите му, Греън Уотсън не би искал събитието да се свързва с "мафията" в България. На практика Портал ЕВРОПА пръв запозна PR-ите на АЛДЕ с реакциите в София в аванс на изложбата, както и с предисторията на въпроса. 

Десните евродепутати от ЕНП-ЕД бойкотираха откриването на изложбата, след като българските евродепутати от десницата им разясниха обстоятелствата в специално писмо по-рано същия ден. Писмото дойде като допълнение на острата политическа декларация от София на Демократи за силна България (ДСБ), които смятат, че правителството използва членството ни в ЕС, "за да превърне българската иманярска мафия във витрина на страната".

Министерството на културата не е известявано за течаща прокурорска проверка върху частната колекция от антики на Васил Божков, съобщи в отговор ведомството.

За съжаление изложбата беше политизирана у нас, коментира пред Портал ЕВРОПА проф. Божидар Димитров. Той обясни, че частните колекционери се интересуват главно от художествената стойност на старинните предмети, а историците - от информационната. "Понякога един обикновен каменен надпис може да е по-ценен от златен венец", допълни проф. Димитров. Той смята, че въпреки политическите и медийните реакции, изложбата е изпълнила своята цел - да създаде благоприятен имидж на страната ни в ЕС: "Хората разбраха, че България не е само страна на бандитите. Чрез тази изложба ние показахме, че сме страна с пазарна икономика."

"Ако някой има документи, че експонатите са придобити по криминален път, нека ми ги предостави - лично бих ги дал на главния прокурор", декларира също директорът на НИМ.

"Тази изложба поставя началото на една мащабна кампания за опознаването на България", каза председателят на Алианса на либералите и демократите за Европа Греъм Уотсън" - пише в прес-съобщението на M3 Communications Group...

Бележка на редакцията: Портал ЕВРОПА благодари на M3 Communications Group за съдействието при тази публикация - а именно за снимковия и информационен материал.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.