Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-01-2007

НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Ханс-Герт Пьотеринг е най-вероятният бъдещ председател на Европарламента. Гласуването е във вторник, 16 януари. (по EUobserver).

Освен с нов председател, Европейският парламент ще се сдобие с 14 зам.-председатели и шестима квестори, които се занимават с административните въпроси.

Лидерът на най-голямата група в ЕП - християндемократите от ЕНП-ЕД - се очаква да получи подкрепата и на социалистите, които са втората по големина група в парламента. Алиансът на либералите и демократите АЛДЕ също се очаква в голяма степен да подкрепи консерватора. Ханс-Герт Пьотеринг е в Европарламента от 1979 г., а неговият предшественик - социалистът Жозеп Борел - вероятно ще оглави някоя от парламентарните комисии - допуска се, че това ще е комисията по развитие.

Другите кандидати, които ще се състезават за председателския пост - макар и без големи шансове да бъдат избрани - са Моника Фрасони - съпредседател на Зелените/Европейски свободен алианс, Йенс-Петер Бонде, съпредседател на групата Независимост/Демокрация, и Франсис Вюрц: той е лидерът на Европейската обединена Левица - Северна зелена левица. Фрасони, Бонде и Вюрц се борят за повече отвореност в работата на ЕП, а така също и за по-демократични правила за избирането на председател на законодателния орган на ЕС.

Ден след избора на нов председател, пред депутатите в Страсбург ще говори германският канцлер Ангела Меркел - тя ще очертае плановете на Германия като ротационен председател на ЕС. Акцентите в словото на Меркел са два - как Берлин ще включи евродепутатите в обсъжданията на Европейската конституция и какво ще представлява декларацията по случай 50-а годишнина на ЕС. Членовете на ЕП желаят активно да участват в дискусиите по тези въпроси, докато Берлин е на мнение, че те трябва да се обсъждат на правителствено ниво.

В сряда се очаква да се състои и дебатът, последван от приемане на резолюция, за освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар в Либия. Същия ден в програмата на парламента е включен дебат и гласуване на пакет предложения, целащи либерализацията на европейските железници.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.