Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-01-2007

„DASSAULT": АКО ИМА ПРЕГОВОРИ С ЛИБИЯ, ТЕ СА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНО НИВО


Френската авиационна компания „Дасо" отрече да са водени преговори за продажбата на изтребители "Рафал" на Либия, съобщава News.bg.

До този момент не са проведени каквито и да е разговори между ръководството на компанията и либийските власти. Подобен род преговори могат да се водят единствено на правителствено равнище, заяви говорител на компанията.

Заявлението на авиопроизводителя идва в отговор на публикуваната във вестник "Journal du dimanche" информация, че Либия желае да закупи между 13 и 18 изтребителя „Рафал", като сделката се оценява на до 2.5 млрд. евро.

По повод информациите за възобновяване на партньорството между Франция и Либия израелската информационна агенция „Гисен" коментира, че: Едва ли пет несправедливо осъдени български медицински сестри ще попречат на стремежа на френското правителство да удовлетвори желанието на Либия да си спечели отново подобаващо място в сферата на въоръженията.

Франция не би искала този печеливш пазар да й се изплъзне в полза на американците, се казва в публикацията, озаглавена "Забранените игри", цитирана от Express.bg. Оттук и силното желание на френското правителство да удовлетвори исканията на либийското правителство, стремящо се да си спечели отново подобаващо място в сферата на въоръженията.

На 19 декември либийският съд за втори път поиска смъртни присъди срещу петте българки и палестинския лекар, обвинени, че са инжектирали вируса на СПИН на 426 либийски деца, припомня агенцията. Тази неприятна грешка обаче, изглежда, няма особено значение за Елза Лок, директор на отдела за семинари и публични изяви във френската фирма "UBIFRANCE", която е убедена, че "2005 г. е била година на среща след дълга раздяла между Либия и Франция", а 2006 г. бележи "нов подем в партньорството с Великата Джамахирия", отбелязва израелската агенция.

През 2005 г. Франция е била четвъртият доставчик на Либия, след Италия, Германия и Япония, изтъква агенция "Гисен". В материала е посочено, че въпреки докладите за нарушения на правата на човека, огромна остава притегателната сила на либийския петрол - "един от най-добрите и най-евтините за производство в света", както твърдят специалисти.

Либия обяви три дни национален траур след екзекуцията на "военнопленника Саддам Хюсеин", освободи 60 затворници, членове на "групата за ислямска борба", за която САЩ твърдят, че е свързана с Ал Кайда, освен това Либия упорито не желае да признае Израел.

Това са само допълнителни примери за скритото лице на тази страна, която очевидно не е свалила всичките си карти, но с която някои държави, сред които Франция, са започнали сериозна игра, заключава израелската агенция.

Междувременно кандидатът на френската десница за президент Никола Саркози обяви, че ще защити медицинските ни сестри в Либия.

голям размер
Искам да бъда президент на една Франция, която отстоява правата на човека", заяви френският министър на вътрешните работи Никола Саркози в реч пред конгреса на партията си "Съюз за народно движение", съобщава Netinfo.

"Ако французите ме изберат за президент, Франция ще застане зад българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия", обеща той в речта си на конгреса.

"Всеки път когато жена бива изтезавана някъде по света, Франция трябва да застане на нейна страна", каза Саркози, когото управляващата дясна партия официално определи за свой кандидат на президентските избори тази пролет във Франция.

Никола Саркози бе определен за официален кандидат на управляващата дясна партия "Съюз за народно движение" (СНД) на президентските избори във Франция през април-май тази година.

Саркози бе избран с одобрението на 98,1 процента от съпартийците си. Резултатът от гласуването бе обявен по време на конгрес на СНД, събрал според организаторите 80 000 привърженици.

С този избор се слага началото на предизбораната кампания на 51-годишния вътрешен министър. Той ще се изправи пред най-сериозния си конкурент - кандидатката на социалистите Сеголен Роаял.

Саркози бе единственият кандидат в своята партия, която има мнозинство във френския парламент. "Нямам право да ви разочаровам, длъжен съм да спечеля заради вас и заради Франция", заяви министърът.

 

 

 

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.