Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-01-2007

ЕП ОБСЪЖДА РЕЗОЛЮЦИЯ ЗА МЕДИЦИТЕ В ЛИБИЯ


Днес Европейският парламент ще обсъди и ще гласува резолюция за българските медицински сестри и палестинския доктор, които на 19 декември миналата година повторно бяха осъдени на смърт в Либия.

Разискването започва от 15,00 часа местно време с декларации на Съвета и Комисията, гласуването ще е в четвъртък.

Окончателният проект за резолюция е подписан от 41 депутати от различни политически групи в Европейския парламент, съобщава News.bg.

В началото на проекта се отбелязва, че при разработването му Европейският парламент се е съобразил с годишните доклади по състоянието на правата на човека на Европейския съюз, особено с докладите за 2005 и 2006 година, с резолюциите по встъпването на България в Европейския съюз, със заключенията на Съвета на Европейския съюз по общи въпроси и външни отношения от 11 октомври 2004 г., в които се изразява дълбока тревога за съдбата на медиците, с решението на този Съвет да се предостави на Либия помощ за здравни услуги, с декларацията на Председателството на Европейския съюз във връзка с осъждането на смърт от либийския наказателен съд на пет български медицински сестри и палестински лекар, с декларацията на комисарката Бенито-Фереро Валднер за присъдата на либийския съд от 19 декември 2006 г., с декларациите на председателя на Европейския парламент от 3 ноември и 20 декември 2006 г., с определящите насоки в Европейския съюз по отношение на смъртната присъда.

По-нататък в документа накратко се обяснява кога е възникнал случаят, какви присъди и кога са били произнесени срещу българските медицински сестри и палестинския лекар. Отбелязва се, че има "силни доказателства за прилагане на мъчения срещу тях, за да бъдат получени фалшиви признания", че са били извършени "много други груби нарушения на техните права".

Посочва се също, че "скорошни публикации предоставят силни научни доказателства за причината и началото на възникването на инфекцията в Бенгази" и че всички тези силни доказателства за невинността на обвиняемите са били отхвърлени и не са били взети предвид.

В документа се отбелязва също, че през 2004 г. Европейският съюз е сложил начало на "План за действие срещу СПИН в Бенгази", за финансирането на който са били отпуснати 2,5 млн. евро от бюджета на съюза, че през януари 2006 г. е създаден "Международен фонд Бенгази", чрез който да се съдейства за развитието на здравната инфраструктура в Бенгази, за да се подобри лечението на пациентите и да се предостави помощ на засегнатите семейства.

След всичко това документът постановява от името на Европейския парламент:

- Осъжда присъдата на либийския наказателен съд от 19 декември 2006 г., осъдил повторно на смърт петте български медицински сестри Кристиана Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж, които вече са прекарали осем години в затвора във връзка със случая на СПИН в болницата на Бенгази през 1999 г.;

- Потвърждава отново решителната си съпротива по отношение на смъртната присъда;

- Потвърждава сериозната си тревога по отношение на начина, по който обвинените са били съдени, тяхното третиране в затвора и дългите забавявания в процеса срещу тях;

- Подчертава, че от януари тази година, процесът по случая в Бенгази засяга пряко петима граждани на Европеския съюз. В тази връзка Европейския парламент призовава либийските власти да вземат необходимите мерки за преразглеждане и анулиране на смъртната присъда и да отворят път за приемане на бързо решение по проблема на хуманитарна основа, като така създадат необходимите елементи за продължаване на общата политика на Европейския съюз по отношение на Либия;

Европейският парламент призовава "президента Кадафи да използва властта си и да доведе нещата до спешно освобождаване на затворените медици";

Същевременно Европарламентът призовава Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз да предприемат действия по отношение на Либия с оглед постигане на бързо освобождаване на затворените медици. Като подчертава също решимоста си да наблюдава отблизо това дело, Европейският парламент призовава Европейската комисия и Съвета на Европийския съюз да го държат в течение на всякакви развития по случая.

В случай на отсъствие на положително решение по случая, Европейският парламент призовава Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз да преразгледат досегашната обща политика по отношение на Либия във всички области, които Европейският съюз ще сметне за подходящи, се подчертава в проекта.

Накрая Европейският парламент "инструктира" своя председател да препрати този документ, след като стане официална резолюция, в Съвета на Европейския съюз, в Европейската комисия, до правителствата на страните членки на Европейския съюз , до правителството и парламента на Либия, до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, до генералния секретар на ООН и до Съвета на ООН по правата на човека.

След това членовете на Европейския парламент ще гласуват на второ четене по процедурата за съвместно вземане на решение третия законодателен пакет за железниците, състоящ се от три доклада за либерализирането на пазара, минималните права на пътниците и изисквания за влаковия персонал. Заради различия със Съвета на транспортните министри на държавите-членки най-вероятно този законодателен пакет ще бъде окончателно договорен чрез помирителната процедура.

Комисията по транспорта в Европейския парламент гласува за отваряне на пазара за конкуренция между международните и национални железопътни мрежи. Според тях конкуренцията между международните железопътни мрежи трябва да започне до 1 януари 2010 г., а за всички други видове услуги за пътниците - до 2017 г. Новите държави-членки, присъединили се след 1 май 2004 г. да имат правото да отложат либерализирането на националните услуги с до пет години, искат членовете на парламентарната комисия.

Депутатите ще гласуват и обсъдят доклада на Ева Хедквист Петерсен (Група на социалистите, Швеция) относно Европейската програма за безопасност по пътищата. В Европейския съюз повече от 40 000 смъртни случая са причинени от злополуки по пътищата, преките и косвени щети от които се оценяват на 180 млрд. евро или 2 % от БВП на ЕС.

Доклад по собствена инициатива относно седмия и осмия годишен доклад на Съвета съгласно нормоустановителна разпоредба 8 от Кодекса на Европейския съюз за поведение при износ на оръжие с автор Раул Ромева и Руеба (Група на Зелените/Европейски свободен алианс, Испания) също е в дневния ред за сряда. Текстът приет от Комисията по външните работи в Европейския парламент призовава за приемане на кодекса под формата на обща позиция - инструмент, който се използва в контекста на общата политика в областта на външните отношения и сигурността и е юридически по-обвързващ за страните членки от Кодекса за поведение.

В 18,00 часа Председателският съвет на ЕП ще заседава, за да състави предложения за назначенията в парламентарните комисии. Един час по-късно предложенията на председателя и председателите на политическите групи ще бъдат обявени в пленарна зала.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.