Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-01-2007

ВЕДОМСТВОТО НА ОВЧАРОВ ЩЕ НАЕМЕ ЛОБИСТ БЕЗ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА

Три оферти ще бъдат подадени за консултантска агенция по връщане в експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" в Министерството на икономиката и енергетиката. Няма да има обществена поръчка, сумата ще е под 10 000 лева.

Това казаха за Портал ЕВРОПА от пресцентъра на ведомството на Румен Овчаров. От там уточниха още, че офертите за консултантски услуги още не са подадени в министерството, но било сигурно, че те ще са три. Когато сумата не надвишава 10 000 лева, не е необходимо да се обявява обществена поръчка, разясниха от пресцентъра.

По информация на Портал ЕВРОПА лобистът е британец, с инженерно образование, в много приятелски отношения лично с Румен Овчаров и от 15 години работи "по каузата" АЕЦ "Козлодуй". Според източник на Портал ЕВРОПА лобистът е бил вече наеман от самата атомна централа с подобни задачи. Бъдещият лобист работи в лобистка компания със седалище в Брюксел, категорични са източниците, които твърдят, че лицето ще дойде в България в първите дни на февруари.

Официално министър Румен Овчаров каза днес от парламентарната трибуна, че кой консултант е избран ще стане ясно следващата седмица. Овчаров - цитиран от "Медиапул" - обяви, че е в ход процедура за избор на консултант, който да ни помогне при преговорите с Брюксел, очаква се идната седмица да бъде сключен договорът с консултанта, каза още Овчаров. Неговата задача ще е да проучи още веднъж опита на Литва и Словакия, които бяха в подобна ситуация преди две години, за да се види кои са целесъобразните стъпки, които страната ни може да предприеме, обясни министърът.

Овчаров каза още, че правителството е пред финализирането на екшън план с конкретни дипломатически и експертни стъпки по обратното въвеждане в експлоатация на спрените на 31 декември 2006 г. ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй". Стратегията ще бъде внесена за обсъждане в Министерски съвет идната седмица и се очаква да бъде одобрена в четвъртък.

Портал ЕВРОПА научи, че екшън планът все още не е написан на хартия и предстои да бъде допълван.

В кампанията по формирането на екшън плана за спасяването на ІІІ и ІV блок вече са били включени българските евродепутати, каза от трибуната на парламента Овчаров. Стратегията ще се съгласува с политическите сили и с неправителствените организации, допълни той.

МЕДИАПУЛ: Екшън планът предвижда и дипломатически ходове, както и мероприятия под егидата на президента Георги Първанов в Брюксел. През март в София ще се проведе среща на европейските енергийни министри, на която също ще се обсъди съдбата на двата 440-мегаватови реактора. Двама зам.-министри - на икономиката и на външните работи, ще проведат консултации с всички страни от региона, които по думите на Овчаров ще са много по-засегнати от затварянето на ІІІ и ІV блок, отколкото България и са естествените съюзници на страната ни в борбата й за промяна на европейската позиция по отношение на ІІІ и ІV блок. Някои от чиновниците на Европейската комисия трябва да излязат иззад барикадите на идеологическото си мислене по отношение на ядрената енергетика, заяви Овчаров. По думите му първите стъпки в тази насока е направила последната комуникация с Брюксел от началото на годината, която дава надежди, че ще има промяна в позицията на ЕК и на някои ключови държави членки на ЕС, които към момента не позволяват това. Вече сме пълноправни членове на ЕС и можем да повдигаме дискусии на равни начала, заяви министърът на икономиката и енергетиката.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.