Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-01-2007

МЕРКЕЛ ПРИТИСКА ПУТИН ЗА ЕНЕРГИЙНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ЕС И РУСИЯ

Германският канцлер Ангела Меркел настоя руския президент Владимир Путин да приеме твърди правила за енергийния износ, които да залегнат в бъдещото партньорско споразумение между ЕС и Москва, съобщава „Дневник" по повод срещата на двамата лидери в Сочи в неделя.

В случай на прекъсване на газовите или петролните доставки Русия трябва предварително да уведоми европейските си партньори и да поиска консултации. "Комуникацията трябва да се подобри, за да се избегнат дрязгите", е заявила Меркел на домакина си в черноморския курорт. Евентуалното рамково споразумение между Брюксел и Москва трябвало да съдържа механизми за уреждане на енергийните спорове.

В първата си визита в Русия като ротационен председател на ЕС Меркел наблегна основно на енергетика, а медиите обърнаха внимание на по-острия й тон към президента Путин, отколкото в предишните им срещи. Според пратеника на "Файненшъл таймс Дойчланд" атмосферата била доста по-хладна, отколкото при някогашните задушевни разговори между Путин и Герхард Шрьодер.

За "Ханделсблат" обяснението е в последното сериозно напрежение между двете държави, след като Москва спря за три дни през януари доставките на петрол през тръбопровода "Дружба". По този повод канцлерът заяви, че в енергетиката има нужда от "благонадеждни отношения". По-рано и федералният външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова за законово гарантиране на дългосрочните енергийни връзки.

Путин обаче не пожелал да изрази становище по германските предложение. "Файненшъл таймс Дойчланд" цитира най-общото му мнение, че страната му искала да работи с купувачите на равни начала. Искаме нашите партньори да вземат предвид и нашите интереси, казал руският президент.

В същото време Путин посочил, че смята да използва добрите отношения с Берлин, за да подобри в рамките на германското председателство и връзките с останалите европейски страни, съобщава „Дневник". Все още обаче не е ясно кога и при какви условия ще бъдат възстановени официалните преговори за подписване на ново рамково споразумение между ЕС и Русия, които бяха спрени от Полша заради руското ембарго върху износа на полско месо.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.