Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
31-01-2007

ФРАНЦИЯ СОЛИДАРНА С НАС ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА МЕДИЦИТЕ

Френският министър-председател Доминик дьо Вилпен ще посети България на 2 февруари и ще изрази солидарността на Париж със съдбата на медицинските ни сестри в Либия. "Франция иска освобождаването на българските медици" - се казва в комюнике на френското Външно министерство.

Дьо Вилпен ще посети Румъния на 1-ви и България на 2-ри февруари. Той ще се срещне с президентите на новоприетите в ЕС държави - Бъсеску и Първанов и ще има работни обеди с министър-председателите Търичану и Станишев.

Това Портал ЕВРОПА научи от дипломатическото ведомство в Париж.

Засилване на партньорството след присъединяването, в частност по въпросите на Европейския съюз, както и подкрепата на Франция по въвеждането на acquis в Румъния и България - това са главните цели на визитата на дьо Вилпен в Букурещ и София.

В България френският премиер ще разговаря и с председателя на парламента Пирински. Във френската делегация ще са още министърът по европейските въпроси Катрин Колона и председателят на Делегацията за ЕС в Националната асамблея Пиер Лекие. Шефовете на Групите за приятелство с Румъния и България във френския Сенат - съответно Енри Револ и Жан-Франсоа Пишрал - също ще придружават Доминик дьо Вилпен.

В Букурещ френският премиер ще участва и в конференция-дебат, посветен на ЕС, който ще се проведе в Академията на икономическите науки.

Посещението ще позволи да се отправи "послание на солидарност и мобилизация в подкрепа на българските медицински сестри, намиращи се в затвора в Либия, и чието освобождаване Франция желае" - се казва в комюникето на Външното министерство в Париж.

Портал ЕВРОПА припомня, че на 14 януари френският вестник "Журнал дю диманш" разкри, че Либия желае да поръча между 13 и 18 изтребителя Рафал (Rafale) от Франция в сделка, която се оценява на до 2,5 млрд. евро. "Политическото решение за купуване на френските изтребители Рафал е взето неотдавна на най-високо равнище в либийската държава", посочва в. "Журнал дю диманш", цитиран от Франс прес. Според вестника един от синовете на полковник Кадафи сам е изпробвал самолета по време на изложение за отбранителна техника в Триполи в началото на декември. Припомня се, че през 2004 г. ЕС вдигна оръжейното ембарго срещу Либия, което беше наложено на страната през 1986 година.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.