Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-02-2007

ГЕРМАНИЯ И ЕС СПОРЯТ ЗА ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА

След драматичния доклад на ООН за затоплянето на земната атмосфера, споровете между германското правителство и Европейската комисия по въпросите на опазването на климата, се задълбочиха още повече, съобщава „Дойче веле".

Еврокомисарят по опазването на околна среда Ставрос Димас заяви вчера в интервю за Билд ам Зонтаг, че германското правителство полага честни усилия, но за съжаление вече не играе водеща роля при опазването на климата. На противоположно мнение е германският канцлер Меркел, която е цитирана да следното:"Още сега на Германия се дължат 75% от редуцирането на вредните за атмосферата газове, които трябва да бъдат намалени в европейски мащаб между 2008 и 2012 година."

Партията на зелените обаче окачестви това изказване като чиста демагогия. Федералният министър на околната среда - Зигмар Габриел - от социалдемократическата партия - настоява да се извлекат поуки и на специална среща на върха по въпросите на климата да се предприемат конкретни стъпки за преодоляване на последиците от затоплянето на земната атмосфера, така както са описани в доклада на ООН. В представения в петък доклад експертите на ООН прогнозират, че средните температури на земята ще се повишат с до 6,4 градуса по целзий, което ще доведе до повишаване на нивото на океаните и моретата с до 59 сантиметра до края на века. Президентът на германската служба за околната среда Андреас Трьоге предупреди за последиците от разпространяването на неизвестни до момента болести в Германия, като следствие от промените в климата.

От месеци насам федералното правителство на Германия, която е най-големият производител на автомобили в Европа, спори с ЕС относно нивото на изхвърляните в атмосферата емисии на вредни парникови газове. Еврокомисарят Ставрос Димас с необичайно категорични думи настоя за полагането на по-големи усилия. "Ако Германия се противи, останалата част на Европа също няма да се включи в този процес, а щом Европа не участва, оставалият свят - ще прояви още по-малък интерес." - казва Димас. Според него междувременно има други държави като Великобритания или Швеция, които били в момента по-близко до поставените в протокола от Киото цели ,отколкото Германия. Еврокомисарят твърди също, че е крайно време Германия да премине от думи към дела, за да повлече след себе си и останалите страни.

голям размер
Германският канцлер Меркел обаче остава на досегашните си позиции. Тя смята, че е нужно да се изработи международно съгласувана процедура за намаляването на вредните газове в атмосферата. Според нея ЕС би трябвало да поеме задължението, да намали емисиите на въглероден двуокис до 2020 година общо с 30%. Меркел казва също, че Европа първо трябва да предложи редукция от 20% и чак ако САЩ също се включат в този процес, да увеличи задълженията си на 30%.

Меркел подчертава също помощта на Германия за редица неевропейски страни в областта на опазването на климата - например предоставянето на модерни технологии за електроцентрали на Индия и Китай. В същото време канцлерът е против въвеждането на ограничения на скоростта на движението по автомагистралите на страната като мярка за намаляване на въглеродния двуокис.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.