Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-02-2007

БЪЛГАРИЯ, РУСИЯ И ГЪРЦИЯ ПАРАФИРАХА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА ПЕТРОЛОПРОВОДА БУРГАС - АЛЕКСАНДРУПОЛИС


В сградата на Община Бургас трима заместник-министри парафираха споразумението между България, Русия и Гърция за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис, съобщава Агенция "Фокус".

Под документа в сградата на Община Бургас подписи положиха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев, зам.-министърът в Министерството на промишлеността и енергетиката на Руската Федерация Андрей Дементиев и Никос Стефану, Главен секретар на Министерството на развитието на Гърция.


Припомняме ви, че по-рано днес руският министър на енергетиката Виктор Христенко заяви, че няма да бъде подписвано споразумение за петролопровода. Според Христенко "днес само ще има тристранни междуправителствени обсъждания".

От пресцентъра на министерството на регионалното развитие и благоустройството заявиха, че няма противоречие, тъй като днес се подписва споразумение между работните групи на трите страни - на ниво заместник-министри, а не от министрите.


Днес в Народното събрание представители на опозицията поискаха изслушване на министъра на енергетиката Румен Овчаров във връзка с петролопровода и поискаха правителството да не подписва договор.

СДС иска спешно изслушване на Румен Овчаров заради "Бургас-Александруполис. Това стана ясно от декларация на депутатите от СДС, прочетена в парламента от зам. председателя на ПГ на ОДС Христо Кирчев, съобщи Netinfo.

Договорът за проекта "Бургас -Александруполис" бе парафиран преди по-малко от час. Това е поредният договор, който министърът на енергетиката подготвя на тъмно и зад гърба дори на собствената си партия. Този договор засяга пряко собствеността на една четвърт от населението на страната и икономическото развитие на бургаския регион, се посочва в нея.

СДС иска спешно изслушване на министъра на енергетиката в парламентарната комисия по енергетика, за да запознае парламентарно представените партии с параметрите на договора. Искаме правителството да не подписва този договор, преди за него да има консенсус в парламента и преди да убеди всички парламентарно представени политически сили, че договорът е изгоден за страната ни и защитава националните ни интереси, се казва още в декларацията.

Лидерът на ДСБ Иван Костов отново настоя правителството да не подписва днес споразумението с Русия за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис, съобщава News.bg.

От ДСБ поискаха и президентът Първанов да свика Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди параметрите на споразумението и отражението му върху националните интереси и сигурността на България.

В декларацията на ДСБ се казва, че с изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис страната ни ще се превърне в територия на руската нефтена канализация и ще се създадат тежки рискове за природната среда и националната сигурност.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.