Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-02-2007

КАКВА ЕВРОПА ЖЕЛАЕМ? ДИСКУСИЯ “ГРАЖДАНИ НА ЕВРОПА” – В БЪЛГАРИЯ И ОЩЕ 4 СТРАНИ ЕДНОВРЕМЕННО

Енергетиката, социалните условия и имиграцията ще обсъждат едновременно в България, Естония, Ирландия, Словения и Чехия.

В събота и неделя в столицата в реално време ще се проведе общоевропейска дискусия "Граждани за Европа" - първата в историята, включваща граждани от всичките 27 държави членки на Европейския съюз.

Проектът е подкрепен от Европейската комисия. Национални партньори за дискусията в България са Център за либерални стратегии и Агенция Алфа Рисърч. Дискусията е финансирана от Фондация „Крал Бодуен" и Институт "Отворено общество".

Oсновната идея е да се потърси мнението на гражданите. За първи път граждани от  27-те държави-членки на ЕС ще обсъждат бъдещето на Европа. Първо в национална дискусия в своята страна, а след това и в общоевропейска дискусия. Участниците ще обменят мнения, ще се постараят да изградят общи позиции за бъдещето на Европа и ще отправят препоръки към политиците. 

Резултатите от дискусиите "Граждани за Европа" ще станат част от една обща "Европейска визия за бъдещето на Европа". Те ще бъдат представени на политици от национално и европейско ниво, които вече са изразили готовност да се вслушат в препоръките и да ги имат предвид при вземането на решения за следващия етап от развитието на Европа.

60 български участници, подбрани от социологическата агенция Алфа-Рисърч, така че да гарантират представителна социологическа извадка, ще се съберат в София на 10-11 февруари 2007 г. в столичния хотел "Принцес" и ще дискутират вече формулираните три теми:

(Кликнете върху всяка от темите, за да прочетете предварително подготвените резюмета на български език!) 

Те са съгласувани на среща на 7 и 8 октомври 2006 г. в Брюксел.  На тази среща  присъстват 200 участници от 25-те тогавашни държави-членки. България и Румъния се присъединяват към инициативата след 1 януари 2007 г.  Трите теми ще бъдат в основата на българската национална дискусия, която ще се проведе на 10 и 11 февруари 2007 г. в София, едновременно с дискусиите в Естония, Ирландия, Словения и Чехия. Дискусиите в останалите 22 държави-членки ще се проведат в периода февруари - април 2007 г. 

В края на събитието всеки участник ще получи основните изводи от работата на групите, ще получи  копие от материала "Българската визия за Европа" През май 2007 г. резултатите от националните дискусии "Граждани за Европа" ще бъдат обобщени в  "Европейска визия за бъдещето на Европа"по време на Заключителна общоевропейска дискусия в  Брюксел. Отделните елементи от тази визия ще бъдат представени на националните правителства, на Европейската комисия и на други заинтересовани институции.

Дискусията в София ще бъде открита на 10 февруари (събота) в 10.00 часа с видео приветствие от българския комисар госпожа Меглена Кунева. Ще присъстват български и европейски дипломати, както и български евродепутати. Паралелно с дискусията в България ще текат дискусиите в Естония, Ирландия, Словения и Чехия. Те са организирани на същия принцип и между София и Талин, Дъблин, Любляна и Прага ще се поддържа виртуална връзка. Това ще позволи задочен диалог между всички граждани на Европа и ще придаде истински общоевропейски дух на събитието.

В хода на съботния ден участниците (представителна извадка от граждани) ще обсъждат трите теми от предварително приетия Граждански дневен ред на Европа - енергийните, демографските и миграционните проблеми. Целта е в края на деня въз основа на гласуване да се очертае предпочитаният от българските граждани път за разрешаване на тези проблеми.

На 10 февруари Гражданският дневен ред на Европа ще бъде обсъждан в още четири държави членки на ЕС - Естония, Ирландия, Словения и Чехия. В останалите 22 държави-членки дискусиите ще се проведат до края на април 2007 г. През май 2007 г. всички 27 държави ще излъчат по един представител,  който ще участва в заключителната дискусия и при връчването на обобщените резултати на Маргарет Валстрьом, комисар по институционалните и комуникационни въпроси на ЕС.

На втория ден, 11 февруари,  участниците ще се запознаят с резултатите от паралелните дискусии в другите държави, ще продължат обсъжданията и ще приемат заключителен документ за своята визия за Европа.

Заключителният документ за българската визия за Европа ще бъде връчен на българските представители в Европейския парламент в ранния следобед на 11 февруари, неделя.

Националните дискусии и обобщаващата заключителна среща ще бъдат широко отразявани от европейските медии.

Само седмици след присъединяването на България към ЕС, дискусията „Граждани за Европа: твоят глас е важен" ще предложи интересна моментна снимка на настроенията на българските граждани след членството.


В предварителното съобщение се разказва, че "Граждани за Европа" е инициатива на независими европейски фондации и мрежа от  неправителствени организации от страните на ЕС, които не са обвързани с никоя политическа партия. Проектът се разглежда като важен принос към „План Д" - план на Комисията „Барозо" в отговор на европейската конституционна криза. Очаква се резултатите да послужат като аргументи в дебата за бъдещето на Европа.

Очаква се резултатите от проекта да послужат като аргументи в дебата за бъдещето на Европа - един от приоритетите на Германското председателство през първата половина на 2007 година. Европейският парламент безспорно ще има съществен принос към този дебат.

„Граждани за Европа" стартира през октомври 2006 г. в Брюксел. 200 случайно избрани граждани от целия Европейски съюз (по 8 от 25-те държави-членки към този момент), неограничавани от географски или езикови бариери, формулират след двудневна дискусия три основни теми като Граждански дневен ред на Европа.

Официалната страница на "Граждани за Европа" можете да видите ТУК.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.