Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-02-2007

СРЕЩА НА ВЪТРЕШНИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на страните от ЕС се събират днес в Брюксел за да обсъдят три спорни въпроса - преместването на затворници в ЕС, обмена на данни и екологичните престъпления, съобщава EUobserver.

Германското председателство на ЕС ще се опита да постигне споразумение по предложението за преместване на затворници, което ще позволи на осъдените да излежават присъдите си в родината си или в страната, в която живеят.

Предложението, което първоначално трябваше да бъде прието през декември, в сряда получи нов удар по време на срещата на посланиците в ЕС, тъй като Полша поиска да получи правото поне частично да се изтегли от проекта.

Според дипломати, Варшава се притеснява от възможностите на затворите си и разходите за правосъдие, тъй като хиляди поляци живеят в други страни от съюза.

Германия внесе компромисно предложение, даващо на Полша петгодишна отсрочка, но Франция и Холандия се противопоставиха.

Освен това днес Берлин трябва да предложи транспонирането на Договора от Прюн в европейското законодателство, което ще разшири и улесни значително обмена на лични данни като ДНК, трансграничното полицейско сътрудничество и други.

Целта е да се проучи до каква степен сегашният договор между седем страни - Австрия, Белгия, Германия, Люксембург, Испания, Холандия и Франция- може да бъде внесен в европейското законодателство, тъй като някои страни не са съгласни да приемат цялостното въвеждане на договора.

Великобритания и Ирландия са лидерите на групата, която приема с недоверие договора от Прюм, тъй като имат опасения за дейността на чужди полицаи на тяхна територия, както и че чужди въздушни полицаи могат да се качват на техни самолети.

В допълнение европейските вътрешни министри още веднъж ще бъдат подложени на натиск за увеличаване на борбата с нелегалната имиграция, като комисарят по правосъдието Франко Фратини ще посочи европейските правителства, които не изпълняват ангажиментите си за увеличаването на граничната сигурност на съюза.

Фратини освен това ще информира министрите за последния си законопроект, целящ да хармонизира националните законодателства относно това, какво представлява екологично престъпление и какви трябва да са минималните наказания в Европа.

Опитът за навлизане в сферата на националното криминално право среща опозиция в редица страни-членки, които поставят под съмнение законовото му основание.




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.