Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-02-2007

МИНИСТРИ КРИТИКУВАТ БРЮКСЕЛ

Министрите на вътрешните работи и на енергетиката Румен Петков и Румен Овчаров предизвикаха в четвъртък скандали в Брюксел, където участваха в срещи с европейските си колеги, съобщава „Дневник".

Румен Петков реагира много остро на намеците от европейски представители, че инициативата за разкриването на източването на програмата САПАРД е трябвало да дойде от България, а не от Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ). Според него, тъй като съществена част от измамата е била извършена в Германия, не може да се очаква от българската прокуратура да следи за нарушения в други страни.

Операцията по разкриването на измамата е започната от ОЛАФ, която преди шест месеца е заподозряла нередности със средствата, които български фирми са получавали от предприсъединителната програма. Българското участие е в дъното на аферата, а германци и швейцарци са съучастници, казаха от МВР в сряда.В четвъртък обаче Петков опроверга тази информация. Според него инициативата за злоупотребата идва от страни, където това е правено и преди, и престъпната операция би била невъзможна без участието на хората, задържани в Германия и Швейцария. Министърът изтъкна, че службите му действат активно за разкриването на злоупотреби с европейските фондове. За 2006 г. той отчете 21 досъдебни производства, една присъда и шест обвинителни акта.

В сряда в Брюксел Петков участва в кръгла маса за корупцията, на която присъстваха представители на Европейската комисия и ОЛАФ. Министърът заяви пред тях, че корупцията в България е намаляла значително. Центърът за изследване на демокрацията, който организира събитието заедно с МВР, представи статистика, според която подкупите през януари са най-малко от години насам. От Еврокомисията отказаха да коментират отчетения напредък с обяснението, че ще направят това в мониторинговия доклад през юни.

голям размер
Енергийният министър Румен Овчаров от своя страна отново постави въпроса за отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" пред Съвета на енергийните министри в белгийската столица. След срещата той изрази задоволство, че нито комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс, нито някой от останалите министри се е изказал против. "Това ми дава надежда, че аргументите ни като че ли намират почва", каза Овчаров, цитиран от „Дневник".


След края на съвета Пиебалгс за пореден път отрече възможността договорът за присъединяване на България да бъде променен така, че да се пуснат отново реакторите. "Причината за затварянето им бяха основни недостатъци в безопасността", напомни той. Овчаров обаче каза пред български журналисти, че страната няма да приеме аргументите, че реакторите са спрени, защото представляват риск за ядрената безопасност. Той настоя за обективна дискусия по случая и напомни, че президентът Георги Първанов е поканил нова експертна мисия, която да оцени безопасността им.


Овчаров обясни, че България не иска да променя договора за присъединяване към ЕС, както намеква комисарят Пиебалгс, а да използва член 36 от него, като се позове на енергийната криза в региона като аргумент за ново отваряне на 3 и 4 блок. Министърът отхвърли твърденията, че България си прави лоша услуга с твърдата си позиция за АЕЦ "Козлодуй". "България е страна членка и ако има позиция, трябва да я изложи, а не с наведена глава да чака да й дадат думата. Съзнаваме, че това създава неудобство на някои чиновници тук, но ние сме равноправна страна членка и защитаваме интересите си", каза Овчаров. Според него Брюксел не води конструктивен диалог с България. "Абсолютно задочно си говорим и с комисията, и с Пиебалгс, и с говорителят му, който си позволява да коментира изказванията на българския президент", заяви Овчаров.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.