Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-02-2007

НОВИ 11 ХРАНИТЕЛНИ ПРЕДПРИЯТИЯ ЩЕ КАНДИДАТСТВАТ ЗА ИЗНОС В ЕС

Още 11 мандри, кланици и складове за животинска продукция ще кандидатстват за одобрение от Европейската комисия и на предстоящата мисия през март ще бъдат проверени от европейските ветеринари. Шест от тях са кланици за червени меса и колбасарски предприятия, останалите са мандри, птицекланици и складове, съобщи генералният директор на службата Жеко Байчев, цитиран от „Дневник".

Европейската служба по храните и ветеринарните въпроси насрочи редовното си посещение в българските преработвателни предприятия за периода 12 - 23 март. Експертите ще инспектират 13-те компании, които не успяха да обходят през януари, но за които ЕК вече издаде лиценз по препоръка на българските ветеринари. Ще бъдат проверени и новите кандидати, които са изпълнили евростандартите и искат да навлязат на европейския пазар. Предприятията вече са проверени от регионалните звена на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), които са ги предложили за оглед и от централната комисия, допълни Байчев.

Брюксел досега даде разрешение за доставка в ЕС на 30 компании. При първата мисия евроветеринарите провериха само един склад във Варна. Предлагат се още два в София и Пловдив, чието одобрение е много важно за лицензираните преработватели, защото според европравилата те трябва да складират животинската продукция само в одобрени от ЕК помещения. Мениджърите в бранша настояха за проверките и на складовете след новите инструкции от евроветеринарите, според които количествата свинско месо от ЕС не могат да се съхраняват в нелицензирани складове. Един от обсъжданите хладилници е този на компанията "Еврофриго", свързана с пернишкия бизнесмен Людмил Стойков. Той е сред заподозрените в престъпната международна мрежа, източила средства по програма САПАРД, и беше арестуван след мащабна акция на НСБОП.

Българските ветеринари очакват скоро в Брюксел да се проведе исканата от тях техническа среща, на която ще се обсъждат поставени от преработвателите въпроси. "Ще дискутираме начина, по който ще става сертифицирането на мандрите и месопреработвателните предприятия, които изнасят за трети страни. Ще се разбере дали компании без лиценз за ЕС могат да експортират извън общността", поясни още Жеко Байчев.

Очаква се мисия и от руски ветеринарни експерти, които също ще проверяват българските преработватели, които искат да търгуват на север. Досега шест мандри и месопреработвателни предприятия са подали заявления за износ в Русия. През януари Европейската комисия разреши на българските ветеринари да одобряват износителите само ако преди това те са били проверявани и от руските експерти. Тези проверки ще стават месечно, но досега руската ветеринарна служба не е изпращала мисия, съобщава „Дневник".

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.