Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-02-2007

СРЪБСКИТЕ И КОСОВСКИТЕ ПРЕГОВАРЯЩИ ВЪВ ВИЕНА СПОРЯТ ДАЛИ СА ПОСТИГНАЛИ СЪГЛАСИЕ ПО НЯКОИ ТОЧКИ ОТ ПЛАНА НА АХТИСААРИ

Ръководителят на преговорния екип на Прищина на преговорите във Виена за статута на Косово Ветон Сурой заяви, че косовските албанци и делегацията на Белград имат различни подходи към предложението на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари, но на вчерашния втори ден от преговорите двете страни са постигнали съгласие по някои въпроси, съобщава Netinfo.

Ние приемаме плана на Ахтисаари, а Белград иска ново начало на този документ, каза Сурой на пресконференция. "Днес все пак се съгласихме, че президентът на Косово трябва да има правомощия да връща на парламента закони, за които прецени, че ще повлияят отрицателно на малцинствените общности. Съгласихме се също така, че правата на гражданите от малцинствените общности трябва да бъдат записани в конституцията на Косово. Тук се вижда, че може да има допирни точки", заяви Сурой.

Членовете на преговорния екип на Белград на разговорите опровергаха обаче твърдението на ръководителя на екипа на Прищина Ветон Сурой, че през вчерашния ден двете страни са постигнали споразумение по някои въпроси.

Не е постигнато споразумение за нищо, а това, че се съгласихме например, че официалните езици в Косово могат да бъдат сръбски и албански, не е никакво споразумение, а нещо, което се подразбира, заяви членът на преговорния екип на Белград Леон Коен.

Той констатира, че не е постигнато споразумение за нищо, нито е могло да бъде постигнато. Коен допълни, че във Виена се разговаря по цялото предложение на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари за бъдещия статут на Косово, така че "споразумение се постига или не се постига по цялата същина".

От своя страна членът на преговорния екип на Белград Слободан Самарджич каза, че сръбската страна представя предложения по плана на Ахтисаари, които са свързани с "най-съществените неща". "Ако възникне някакво мълчаливо съгласие по някои от разпоредбите, това не означава, че сме се съгласили по същината", заяви Самарджич. Той оцени, че е важно да бъде прието "това, което е важно по същество - Косово да има съществена автономия в рамките на Сърбия". "Няма напредък по съществените неща, защото албанската страна отхвърля нашите предложения", каза Самарджич.

Днес, на третия ден от преговорите във Виена, преговорните екипи на Белград и Прищина ще представят своите позиции и коментари по анексите към плана на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари, засягащи икономиката и собствеността, допълва Netinfo.

Двата преговорни екипа ще се срещнат в 10 ч. в Аустрия център във Виена. След това разговорите ще продължат във вторник, 27 февруари с обсъждането на анексите, които се отнасят до децентрализацията на властта в Косово. Първият кръг от заключителните преговори във Виена ще продължи до 2 март. Вторият кръг ще се проведе на 10 март, след което Ахтисаари ще финализира своя план и ще го внесе в Съвета за сигурност на ООН.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.