Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-03-2007

И БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПРИЕ ОПЕРАТИВНИТЕ СИ ПРОГРАМИ. РУМЪНИЯ СТОРИ ТОВА ПРЕДИ ЕДИН МЕСЕЦ

Следващата седмица 7-те български оперативни програми ще бъдат представени пред Европейската комисия. На 27 февруари еврокомисарят по регионална политика Данута Хюбнер поздрави Румъния, че е успяла в рамките само на месец след присъединяването си към ЕС да предаде едновременно Националната си стратегическа референтна рамка и оперативните си програми.

У нас НСРР беше изпратена в Брюксел на 16 януари, а на 15 февруари от ГД "Регионална политика" казаха, че документът формално отговаря на критериите. В момента тече срокът, в който ЕК или трябва да одобри НСРР, или да предостави коментари по него.

За разлика от румънския премиер Търичану и неговия екип, кабинетът Станишев одобри едва днес ОП „Транспорт", „Регионално развитие", "Околна среда", "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", "Развитие на човешките ресурси", „Административен капацитет" и „Техническа помощ".

От този момент нататък всеки министър, чието ведомство е управляващ орган по оперативна програма, получава мандат да води преговори по нея с Европейската комисия.

В момента по ведомствата тече усилено актуализиране и редактиране на ключовите документи за периода 2007-2013 г., които ще се финансират от различните фондове на ЕС и от националния бюджет. Целта е до 6 март оперативните програми да бъдат предадени в Европейската комисия в окончателен вид.

Припомняме, че Портал ЕВРОПА постави началото на нова рубрика за стратегическите документи на България: "Приоритетите на България - София-Брюксел-София". В нея системно отразяваме етапите в диалога между нашата и брюкселската администрация по темата. Ние сме помолили ресорните министерства да ни изпратят оперативните програми. МДААР и МТСП първи откликнаха на нашия призив за прозрачност и благодарение на това читателите на Портал ЕВРОПА видяха ОП "Административен капацитет" и ОП "Развитие на човешките ресурси", ден преди МС да ги е одобрил.

На днешното си заседание правителството прие и Националната програма за реформи на България за 2007-2009 г., чието мото е "За по-висок растеж и повече работни места". В документа са заложени устойчив икономически растеж от 6% и заетост от 61 на сто.

Междувременно се очаква да започне мащабна информационна кампания за евро-финансирането на приоритетните области за развитие, определени с Референтната рамка и Оперативните програми. PR-дейностите ще се провеждат под патронажа на Министерството на финансите. Както Портал ЕВРОПА вече писа, МФ възложи чрез обществена поръчка провеждане на национална информационна кампания, която да запознае широката общественост с краткосрочната финансова перспектива пред България, както и с условията и параметрите при усвояването на Европейските структурни фондове.

Целта на МФ е с този проект да постигне широка обществена информираност - не само на гражданите като цяло, а и на отделните социално-икономически групи, сдружения и обществени организации по темата. Освен това екипът на министър Орешарски цели да се обясни финансовата перспектива пред страната, да се даде възможно най-широк достъп до информация чрез разяснителна кампания на всички заинтересовани групи и лица - за НСРР, ОП и възможностите за усвояване на фондове.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.