Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-03-2007

ЕК КРИТИКУВА БЮДЖЕТНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния подложи на критика България, Румъния и Латвия за техните бюджетни планове, съобщава Netinfo.

"Обезпокоен съм от предвижданото разхлабване на данъчните политики през 2007 г., в период на благоприятен икономически растеж.

Това не съответства на целта да се водят благоразумни данъчни политики и да се осигури устойчиво сближаване (конвергенция), включително чрез намаляване на външния дисбаланс и контролиране на инфлацията.

Ориентираните към стабилност данъчни политики са от ключово значение за устойчивото икономическо развитие. Следователно България е насърчавана да поддържа доброто си бюджетно състояние, а Румъния да се стреми към по-амбициозен път към бюджетна консолидация", заяви комисарят.

ЕК определя бюджетното състояние на България като стабилно, съобщават от представителството на Комисията в София.

В същото време страната ни e насърчавана да постигне по-висок излишък от планирания засега за 2007 г. и да поддържа достатъчен бюджетен излишък през следващите години в подкрепа на макроикономическата стабилност и на намаляването на външните дисбаланси.

На Румъния, която се радва на още по-голям растеж от България, и е изправена пред нарастващ външен дефицит, ЕК препоръчва да подобри бюджетното си състояние чрез значителни корекции, за да постигне достатъчен предпазен марж срещу преминаването на тавана от 3%, както и за избягване на проциклична политика.

Букурещ е посъветван също така да контролира увеличаването на публичните разходи и да преразгледа тяхната структура.
България се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г. и на 5 януари представи първата си конвергентна програма, която обхваща периода 2006-2009 г., посочва ЕК.

На основата на макроикономическия сценарий, който изглежда реалистичен, програмата има за цел да поддържа бюджетен излишък в рамките на 0,8-1,5% от БВП през програмния период. За 2007 г. се очаква рязко влошаване до 0,8% от БВП от 3,2% от БВП за 2006 г.

Средносрочната цел за бюджетното състояние, представена в програмата, е за балансиран бюджет в структурно отношение (отчитащ цикличните колебания и изключващ еднократните и временните мерки), коeто е в съответствие с изискванията на Пакта.

Програмата и оценката на Комисията показват, че бюджетният резултат през 2007 г. би могъл да бъде по-висок от заложения в програмата, а рисковете в бюджетните прогнози за 2008 г. и 2009 г. изглеждат като цяло балансирани.

В същото време обаче вижданията за данъчната политика, представени в програмата, могат да се окажат проциклични за 2007 г. Това не би съответствало на Пакта за стабилност и растеж.

През 2005 г. дългът на България бе малко под 30% от БВП, като се очаква през 2009 г. той да намалее до около 21% от БВП.

Като цяло средносрочното бюджетно състояние е добро. Планираното намаляване на бюджетния излишък при добрите икономически условия през 2007 г. обаче би означавало проциклична бюджетна визия и увеличава съществуващите външни дисбаланси.

Следователно Съветът трябва да прикани България да постигне по-висок от планирания бюджетен излишък през 2007 г. и да продължи да поддържа добри позиции, за да подкрепи макроикономическата стабилност и да ограничи високия външен дефицит; както и да подобри допълнително ефективността на публичните разходи, особено чрез реформа на системата на здравеопазването.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.