Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-03-2007

ПРОЛЕТНА СРЕЩА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ

Днес и утре в Брюксел се провежда пролетната среща на Европейския Съвет, съобщават от германското председателство на ЕС.

"Европа е на важен кръстопът. Ако сега действаме решително, имаме шанс ефективно да противодействаме на промените в климата. По тази причина мерките в областта на енергетиката и климата ще бъдат в центъра на тази среща на Европейския Съвет", казва в поканата си към европейските лидери германския канцлер Ангела Меркел.

"Трябва да използваме пролетната среща за да приемем стратегия, която да защити енергийните ни доставки и да осигури трайна защита на климата. Действията ни по този въпрос ще имат последствия за бъдещето на Европа и света", продължава Меркел.

Европейските лидери освен това ще обсъдят напредъка на реформите по Лисабонската стратегия, като целта е допълнителната модернизация на Европа и индустрията й, за да могат да посрещнат предизвикателствата на бъдещето.

По време на срещата ще бъдат обсъждани мерки за увеличаване на заетостта и усилване на социалното измерение на съюза, както и за по-добро законодателство.

Консултациите ще започнат днес от 17.30 вечерта местно време със среща с председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.

Първата работна среща ще се проведе от 18.00 до 20.00 ч. и ще бъде посветена на въпроси на енергийната политика и защитата на климата. Ще бъде разгледан плана за действие на ЕК по тези въпроси, предложен през януари 2007г. На днешната среща трябва да бъде представена стратегия с конкретни цели и срокове.

В началото на официалната вечеря канцлера Меркел ще представи идеите си за структурата и съдържанието на Берлинската декларация, която ще бъде приета на 25 март в Берлин по повод 50-годишнината на Договора от Рим.

По време на вечерята европейските лидери ще обсъдят перспективите пред трансатлантическите взаимоотношения, от гледна точка на подготовката на срещата ЕС-САЩ, която ще се проведе на 30 април.

Междувременно министрите на външните работи ще се фокусират върху ситуацията в Ирак, Сомалия и Ливан.

След вечерята ще се проведе пресконференция.

Работната среща в петък ще започне от 10.00 сутринта и ще е посветена на приемането на заключенията на Европейския Съвет. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу ще говори за Лисабонската стратегия за растеж и заетост. Освен това председателството ще информира страните, кандидатстващи за членство за изхода на дискусиите по въпроса.

Българският министър-председател ще участва в срещата в Брюксел. В делегацията водена от Сергей Станишев са включени външния министър Ивайло Калфин, министъра на финансите Пламен Орешарски и др.




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.