Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-03-2007

СЪДЪТ ОТСТРАНИ ОТ ДЛЪЖНОСТ ДИРЕКТОРА НА ФОНД "ЗЕМЕДЕЛИЕ"

Заради обвинение за нанесени щети в размер на над 1 млн. лв. от сключени договори за наем на частни сгради в Пловдив и в Разград, Софийският районен съд отстрани днес от длъжност изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев, съобщи Mediapool.

Мярката бе предприета ден, след като Друмев поиска от Управителния съвет на фонда да бъде пуснат в 60-дневен отпуск, тъй като срещу него е образувано дознание на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" за неизгодни сделки за офиси на регионалните служби на Разплащателната агенция за евросубсидиите в земеделието.

Друмев сам пожелал да бъде отстранен, за да не възпрепятства съдебните процедури, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите късно в сряда. Такъв е и мотивът на прокуратурата за исканото отстраняване.

Въпреки изразената и от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и от българската прокуратура увереност, че далеч по-сериозната афера с източването на 7,5 млн. евро от САПАРД няма как да е станала без съдействието на хора от фонд "Земеделие", към този момент не е известно да е започнало разследване. Беше казано, че ще бъде разпитан. Седем български бизнесмени са обвинени за източване на пари от САПАРД, по още двама техни съучастници са задържани в Германия и Швейцария.

Настоящото съдебно решение за Друмев е заради наети офиси в Пловдив и Разград, които вече се ползват от регионалните звена на Разплащателната агенция. Според обвинението, помещенията са наети от частни собственици, на които неправомерно част от наема е изплатен авансово.

Днес на спешно свикана пресконференция министър Нихат Кабил обясни, че от назначаването му през август 2001 г. като шеф на фонда, Друмев не е ползвал и ден отпуск. Сегашният му платен отпуск не значи освобождаване, уточни министърът, но според източници от министерството Друмев едва ли ще се върне обратно на работа.

Любопитно е, че миналата година един от зам.-председателите на фонда - Красимир Неделчев - бе уволнен веднага, след като стана ясно, че прокуратурата го обвинява в корупционна схема за одобряване на проекти по САПАРД. Съдът обаче не удовлетвори искането за отстраняването на Неделчев от длъжност, но той не бе възстановен на работа.

Пред ръководството на фонда Друмев заявил, че за сделката не е нужна обществена поръчка, нито има законова забрана част от размера на наемите да бъде изплатен авансово. Преди да се пристъпи към наемане от частни лица, ДФ "Земеделие" писмено поискал необходимите помещения да бъдат осигурени от сградния фонд на МЗГ и областните управи по места. Такава възможност обаче липсвала и се пристъпило към договори с частни лица, като договореният наем бил по-нисък от средните за тези градове и райони, казал Друмев.

По думите му авансовите плащания са били, за да се ползват средствата за ремонти на сградите, като сумите били приспаднати от общия наем, обясни Кабил.

Освен в тези два града, за офиси на Разплащателната агенция са наемани и другаде частни имоти, каза Кабил. Всички договори за сградите за регионалните звена са за 10 години, тъй като инвестициите в тези офиси са големи и са за изграждане на специфично окабеляване и криптирани връзки, обясниха от фонд "Земеделие". Затова и се наложило авансовото изплащане на сумите по сделките Обикновено площите на регионалните офиси са около 1000 кв. м.

Кабил обаче не пожела да коментира неофициални информации, че имотът в Разград е собственост на фирма, притежавана от зам.-областния управител, който е представител на ДПС. Според министъра тези данни били обект на следствената тайна.

"Изненадан съм от обвинението, което идва в момент, в който е приключена работата по идентификацията на обработваемите площи, върви приемането на заявления за изплащане на субсидиите от ЕС и се правят проверки по одобрени проекти по САПАРД, чието изплащане предстои", коментира земеделският министър, цитиран от Mediapool. Той се притеснява, че обвинението може да повлияе върху мисията на ЕС за изпълнението на ангажиментите на страната ни в областта на земеделието. Една от забележките в последния мониторингов доклад на Брюксел бе именно структурирането на Разплащателната агенция и има опасност да бъдат редуцирани с 25 на сто евросредствата за земеделие.

В същото време Кабил заяви, че е "приятно изненадан от бързината, с която работи съдът и би било добре, ако също толкова бързо се произнесе и по останалите случаи с източването на САПАРД от частни фирми и други сигнали".

На Друмев му е била наложена парична гаранция от 5 хил.лв. като мярка за неотклонение, но шефът на фонда не е имал време нито да я обжалва, нито да я плати.

В първия месец от отпуска на Асен Друмев длъжността му ще се изпълнява от зам.-изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Радослав Иванов, а във втория - от зам.-изпълнителния директор Ализан Яхова.

Кабил каза още, че е пратил писмо до МВР, в което изразява готовността на фонд "Земеделие" за пълно съдействие по случая, с оглед бързото приключване на досъдебното производство, което е от важност за успешното финализиране на програма САПАРД и старта на прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС.

От председателя на Сметната палата Валери Димитров земеделският министър е поискал да се направи извънреден одит за правомерността на разходваните средства за изграждането на Разплащателната агенция. В разговор с главния прокурор Борис Велчев Кабил е поискал съдействие от прокуратурата и от европейските институции за превенцията на измамите по проектите, които ще се разглеждат по оперативната програма за развитие на селските региони.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.