Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-03-2007

БЪЛГАРИЯ ЩЕ УВЕЛИЧИ С 2 – 4% ВЪОЗБНОВЯЕМИТЕ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ

Делът на възобновяимете енергийни източници в България до 2020 г. може да нарасне до 10%, при поставена от ЕС обвързваща цел 20%. Това каза в неделя вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, който изтъкна, че България е в трудна позиция, тъй като въвеждането на алтернативни енергийни източници е скъпо, а освен това консумацията на енергия у нас расте и не може да се компенсира само с възобновяеми източници, съобщава Mediapool.

В момента между 6 и 8 на сто от енергията в България се произвежда от ВЕИ, уточни министър Калфин.

Той обясни пред БНР, е Европейският съвет е приел една по-гъвкава формула, в която 20-те процента останаха обвързваща цел, но средно за целия ЕС, като всяка отделна страна членка ще определи свои национални цели в дискусии в Еврокомисията.

"При всички случаи при България ще бъде една доста напрегната програма. Очаква се и бизнесът да се заинтересува повече, да се направи един пакет и от държавни помощи, подпомагане на изграждането на алтернативни източници", каза министър Калфин.

"България имаше какво да каже по тях и голяма част от това, което казахме, се чу... За пръв път вече и министър-председателят можеше да говори на български, на Европейския съвет се чу българска реч и българско изказване", съобщи Калфин по повод участието на премиера Станишев в Европейския Съвет.

Той изтъкна като положително решение за България фактът, че въпросът с ядрената енергетика влезе в документа, който посочва, че всяка една страна има правото да избира своя набор от източници на енергия, включително и ядрената. Било е прието чешкото предложение, но защитено и с българския аргумент, да се създаде форум по ядрена енергетика, на който всички ангажирани в проблема - производители, държави, неправителствени организации, включително екологични и т.н. - да обсъждат заедно всички предизвикателства на ядрената енергетика, включително и ядрената сигурност.

Ако имаше общи стандарти за ядрена сигурност, нямаше да се наложи да затворим ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй", каза министър Калфин.

В същото време той отново предупреди: "Не трябва да създаваме някакви големи очаквания, че ІІІ и ІV блок ще може да бъдат включени наново.

След като един път сме поели ангажимент, след като един път сме го изключили, след като един път е влязъл в договора за присъединяване, ратифициран от всички европейски страни, много трудно това може да се промени."

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.