Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-03-2007

ЧЕРНА ГОРА ПОДПИСВА ДОГОВОР ЗА АСОЦИИРАНЕ С ЕС

Черна гора ще подпише днес споразумение за стабилизиране и асоцииране с Европейския съюз. Това ще стане по време на посещението на Оли Рен в Подгорица, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от вестник "Дневник".

Новината беше съобщена от черногорския вицепремиер Гордана Джурович, но по-късно беше потвърдена и от представител на Европейската комисия. "Това е споразумение, което потвърждава европейското бъдеще на Черна гора и е първият писмен договор между Подгорица и ЕС", заяви Джурович. Споразумението за асоцииране осигурява финансова помощ и споразумения за свободна търговия в някои области, както и помощ в инфраструктурни проекти, в случай че страната демонстрира напредък в политическите и икономическите реформи.

Черна гора получи независимост от Сърбия след референдум преди по-малко от година. Надеждата на Подгорица е, че тъй като е много малка и бързо развиваща се, би могла да успее да се промъкне през все по-критичните изисквания на ЕС. Очакванията й са да получи кандидатчленски статус до 2010 г. Една от причините за отделянето на Черна гора от Сърбия беше именно желанието да се освободи от негативния имидж на Белград. Управляващите и по-голяма част от населението са изключително проевропейски настроени.

Исканията на Брюксел специално към Черна гора са приемането на нова конституция, прекратяването на зависимостта на адмистрацията от правителството и приемане на закон за обществените поръчки. В края на януари на Подгорица беше представен списък от мерки, които тя трябва да изпълни в краткосрочен план (две години) и средносрочен план (четири години).

До този момент единствено Черна гора от балканските страни не беше подписала споразумение с ЕС. Изпълнението на договора със Сърбия обаче е прекратено от миналия май, след като Белград упорито отказва да предаде на трибунала в Хага военнопресъпника Ратко Младич. Босна и Херцеговина и Албания също са подписали споразумения, но реформите и в двете страни се придвижват твърде бавно. Македония също се забавя с реформите, и въпреки че вече има статут на кандидат-членка, надали скоро ще влезе в ЕС. Единствената бивша югославска република с реални шансове е Хърватия.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.