Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-03-2007

БРЮКСЕЛ ИСКА ГАРАНЦИИ ОТ КАБИЛ ЗА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СУБСИДИИ

Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Мариан Фишер Боел е поискала от министъра на земеделието Нихат Кабил гаранции и по-сериозен ангажимент за окончателната подготовка на българската разплащателна агенция, съобщава "Дневник".

Това беше оповестено от Кабил след срещата му с Боел. Той представляваше България на Съвета на земеделските министри на страните членки в Брюксел.

Срещата между двамата е била изцяло посветена на разплащателната агенция, чиято подготовка ще бъде проверена основно от мисия на Европейската комисия. До края на този месец правителството ще предостави на Брюксел декларация и списък от документи, които гарантират, че системите на агенцията са изградени, одитирани и в режим на усвояване на земеделските фондове, съобщи Кабил. В началото на юни комисията трябва да изпрати експертна мисия, която ще направи преглед на всички одитни доклади и ще оцени дали системите са изградени според европейските регламенти и действат ефикасно.

Положителен доклад на тази мисия ще означава да отпадне текстът от септемврийския доклад на Еврокомисията, в който се предвиждаше орязване на земеделските субсидии с 25 процента, ако разплащателната агенция не работи добре, припомни Кабил. Критична оценка на експертите би означавала задействане на тази клауза, намаляване на субсидиите за 2007 г. и нова мисия догодина. Министърът увери, че няма да се стигне до такъв развой, тъй като ведомството му има план за действие и към момента не закъснява с изпълнението му. "Комисарката ме пита в прав текст дали ще се справя със ситуацията и аз и казах, че каквото съм обещал, ще стане", заяви Кабил, цитиран от "Дневник".

При срещите с представители на Европейската комисия българският министър е бил питан и за временното отстраняване на изпълнителния директор на фонд "Земеделие" и шеф на разплащателната агенция Асен Друмев. Кабил е дал уверения, че случаят не е свързан със злоупотреби с европейски средства и българското правителство може да се справи със ситуацията във фонда. Друмев беше отстранен от съда заради подписани дългосрочни договори за наем на частни помещения за офиси на бъдещата разплащателна агенция. През нея трябва да минават всички европейски пари за земеделието.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.