Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-03-2007

БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПОСТИГНЕ ПО-ГОЛЯМ БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК

Европейският съюз поиска от България да реализира през тази година бюджетен излишък от над 2% от брутния вътрешен продукт, съобщава "Дневник". Препоръките към страната са отправени по време на Екофин - срещата на финансовите министри от ЕС.

Освен България в рамките на форума и Румъния, и Латвия са призовани да затегнат разхлабените си (в резултат от икономическия ръст в последните години) фискални политики.

През тази година българското правителство е заложило излишък от 0.8% от БВП, който няма да има проблем да изпълни. Предвид по-слабото изпълнение на приходите в бюджета за първия месец на годината надхвърлянето на исканите 2% може да е по-трудно, прогнозират специалистите. Имаме нова фискална обстановка по отношение на приходната част от началото на 2007 г., но имаме и достатъчно буфери в бюджета, за да сме по-гъвкави, е обяснил министърът на финансите Плмен Орешарски по време на срещата.

Страната ни е била приканена и да подобри ефективността на държавните разходи - в здравеопазването и в други сфери, съобщи Mediapool.

Пред журналистите министър Орешарски е посочил, че повишаването на заплати в държавния сектор трябва да не създава фискално напрежение и да се прави така, че "да не се отправят лоши сигнали към частния сектор". Според него, повишаването на заплатите не трябва да изпреварва повишаването на производителността на труда


В рамките на форума Румъния и Латвия също получиха предупреждение от ЕС да ограничат държавните си разходи и да ускорят реформите си, за да изпълнят бюджетните си цели преди евентуално членство в еврозоната. Румъния е критикувана най-вече за неефективните си публични разходи, докато Латвия трябва да забави темпото си на растеж, защото икономиката й е застрашена от прегряване.

Като цяло европейските финансови министри не са притеснени от евентуално забавяне на икономическото развитие на общността въпреки опасенията за такъв тренд в САЩ. Тазгодишният очакван растеж на икономиката на ЕС е 2.4% и няма да бъде засегнат от колебанията в долара, цените на петрола и несигурността на пазара на недвижими имоти в САЩ.


Финансовите министри на Европа одобриха и правилата за трансгранично разплащане, които дават възможност на гражданите на общността да плащат с кредитни карти във всяка от 27-те страни членки, коментира "Дневник". Освен това "Екофин" ограничи правата на националните регулаторни органи по отношение на трансграничните сливания във финансовия сектор. След промяната подобни сделки ще бъдат блокирани по пет точно определни критерия - оценка на репутацията, финансовата стабилност на купувача, опита на управляващия организацията след сливането й, прилагането на евростандартите и нивото на риска от изпиране на пари и финансиране на терористични групи.




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.