Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-04-2007

ОТНОШЕНИЯТА ЕС - РУСИЯ

EС смята колкото се може по-скоро да започне преговори с Русия за сключването на ново споразумение за сътрудничество. Това стана ясно в рамките на срещата на европейските външни министри в Люксембург, съобщава News.bg.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази надежди, че още преди следващата среща на външните министри на ЕС на 15 май ще се намери изход от спора около вноса на месо, който блокира сключването на споразумението.

През почивните дни се проведоха разговори между комисаря по аграрните въпроси Маркос Киприану и руския министър на селскто стопанство Алексей Гордеев за вдигането на руската забрана за внос на месо от Полша.

Русия изразява по този начин съмнения по отношение поведението на Полша, за която твърди, че с помощта на подправени документи.е допуснала забранени внос на месо от България и Румъния. Полша и ЕС отричат тези твърдения на руснаците.

В знак на протест срещу тях , Полша наложи вето на започването на нови преговори по сключването на споразумение за сътрудничество на ЕС с Русия. Полският външен министър Ана Фортига изрази скептицизъм по време на срещата на европейските си колеги в Люксембург относно скорошно споразумение по спорния въпрос.

На срещата в Люксембург стана дума и за редица други проблеми на европейската външна политика - включително и за твърдите действия на руските сили за сигурност спрямо опозиционни демонстранти.

Германският външен министър Щайнмайер заяви от името на ротационното председателство на общността, че има загриженост по повод твърдите реакции на руските сили за сигурност срещу демонстранти в Москва и Санкт Петербург.

Действията на полицията предизвика възмущение в света. "Това обаче няма да промени нищо по повод ситуацията, в която ние и Русия сме взаимнозависими ако искаме да решаваме конфликти в нашето близко обкръжение, а и в целия свят - заяви още германският външен министър, цитиран от News.bg.

Освен това в Люксембург бе подписан протокол към Споразумението за партньорство и сътрудничество (СПС) между Русия и ЕС, съобщи агенция "Фокус".

Съгласно подписаният документ към действието на СПС се присъединяват България и Румъния, които наскоро станаха страни-членки на ЕС. В церемонията по подписването са участвали министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, германският му колега Франк-Валтер Щайнмаер и еврокомисарят по външната политика Бенита Фереро-Валднер.

"Главната цел е новите членове на ЕС да станат пълноправни участници в Споразумението за партньорство и сътрудничество, и във връзка с разширяването на ЕС да не се накърнят интересите на Русия в търговските и икономическите й отношения със страните-членки на европейската общност", каза Лавров.

Темата за лицензионните отношения с европейските държави постоянно е повдигана по време на московско-брюкселския диалог, допълва Лавров.

"Има съответните международни правила и тези правила трябва да се спазват", подчертава руският дипломат.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.