Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-05-2007

РЕШАВАЩ ТЕЛЕВИЗИОНЕН ДЕБАТ МЕЖДУ САРКОЗИ И РОЯЛ

Двамата съперници за президентския пост във Франция Никола Саркози и Сеголен Роял снощи се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат, който бе много очакван от французите, преди в неделя да се явят при урните за балотажа, съобщава Netinfo.

Първи взе думата кандидатът на десницата Саркози, който заяви, че "Политиката не може да се прави вече както преди" и че "иска резултати". "Искам да бъда президент на републиката, който поема своите отговорности", каза той.

Сеголен Роял атакува своя съперник по въпроса за равносметката от управлението на министерството на вътрешните работи, което той напусна през март заради предизборната кампания. "Мисля, че всички тези форми на социална несигурност изискват нови правила на играта, нова политическа система и по-ефикасни отколкото са били през последните пет години политически ръководители", каза кандидатката на социалистите. "Искам да бъда президент на Републиката, при който Франция ще спечели битката с безработицата и скъпия живот", заяви тя.

Това е последен шанс на Сеголен Роаял да обърне тенденцията в своя полза, тъй като всички сондажи след първия тур я дават като губеща на втория тур на изборите срещу съперника си, който може да очаква 52-53% от гласовете. Саркози обяви, че ако бъде избран на 6 май, ще се стреми към "възнаграждение на труда" на хората и към "засилване на икономическия растеж". Той се обяви против 35-часовата работна седмица, която през 2000г. бе въведена от социалистите, като я нарече "повсеместна катастрофа за френската икономика". Двамата кандидати кръстосаха саби и по въпроса за влизането на Турция в ЕС. Сеголен Роял настоя, че "не трябва да се хлопва вратата пред една голяма страна", докато Саркози вижда в евентуалното присъединяване на Турция заплаха за "равновесието на света".

"Когато Кюрдистан стане европейски проблем, това няма да помогне нещата да вървят напред", каза Саркози и повтори нещо, което е казвал и преди, че според него Турция не принадлежи към Европа. "Аз съм за една политическа Европа, в която Турция да е асоцииран член, но нейното присъединяване като пълноправен член на ЕС, "ще бъде опасно за равновесието на света", каза Саркози. Той добави, че присъединяването на Турция към ЕС ще допринесе за засилването на ислямизма.

На това кандидатката социалистка отговори, че трябва да се направи пауза в присъединяването, но че Франция вече се е ангажирала в процеса на дискусии, които трябва да бъде продължен с Анкара. Двамата претенденти за поста държавен глава на Франция изглеждаха напрегнати по време на дебата, който трябва да оформи мнението на французите преди решаващия вот в неделя. Те не можаха да избегнат словесните сблъсъци, като първа Сеголен Роял упрекна съперника си в "политическа неморалност". Той й отвърна, че тя "си изпуска нервите", коментира Netinfo.

Повод за схватката стана обещанието на Саркози всяко дете инвалид да може да учи в "нормално училище" Сеголен Роял заяви остро, че това е върхът на политическа неморалност. "Скандализирана съм от това, което чух", каза представителката на социалистите. Според нея докато Саркози описва "със сълзи на очи" ситуацията на хора с трайни увреждания, дясното правителство "е премахнало помощите за инвалиди", като тя заяви, че вижда в това разлика между думи и действия". "Ядосана съм", каза Роаял и с това даде възможност на Саркози да демонстрира своето спокойствие. "Много лесно се разгневявате. Твърде лесно излизате от кожата си, госпожо. За да бъде човек президент на Републиката трябва да бъдат трябва да е спокоен", отговори на това Саркози. "Не знам защо г-жа Роял, която е толкова спокойна обикновено, изпусна нервите си", отбеляза той.




 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.