Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-05-2007

ВЪЗМОЖНО ОТЛАГАНЕ НА СРЕЩАТА ЕС - РУСИЯ

Атаките срещу естонското посолство в Москва предизвикаха дискусии в Брюксел дали да не бъде отложена срещата ЕС-Русия, предвидена за по-късно този месец, тъй като вероятността за започване на преговори за ново споразумение изглежда все по-малка, съобщава EUobserver.

„Не го изключваме. Това може да се случи. Зависи от реакцията на Русия", заяви естонския посланик в ЕС Едуардс Стипраис за електронното издание след срещата на европейските посланици в Брюксел, проведена в сряда.

"Трудно е да разберем как руските служби успяха толкова ефективно да разпръснат мирни демонстранти преди няколко седмици, но сега не могат да поддържат реда по улиците на Москва", добави Стипраис. „Топката е в руското поле", заяви той.

Естонски дипломат обясни, че Талин и германското председателство на ЕС все още очакват срещата да се проведе по план, като Естония обяви, че е „щастлива" от факта, че ЕС е проявил солидарност, а Германия заяви, че именно срещата е мястото за решаването на противоречията между ЕС и Москва.

„Не бихме искали да налагаме вето. Все още се надяваме на най-доброто", обясни естонски представител.

Въпросът бе повдигнат и на срещата на европейските комисари в сряда, като естонския комисар Сим Калас, който запозна колегите си с изказването на външния министър Урмас Пает, който във вторник заяви, че ЕС трябва сериозно да обмисли отлагането на срещата.

"Една седмица е дълъг период в политиката", заяви представител на ЕК по повод перспективите за срещата между ЕС и Русия на 18 май в Самара. „На днешната среща на Комисията не почувствах желание за отлагане на срещата", добави той.

Коментарите бяха направени след петдневни бурни протести на около 500 представители на руски националистически групи около естонското посолство в Москва, които са блокирали естонските дипломати в сградата.

В сряда охраната на посолството трябваше да използва сълзотворен газ срещу 30 руснаци по време на пресконференция. Протестиращите нападнаха и колата на шведския посланик, докато той пристигаше за участие в събитието.

Междувременно Естония спря да издава входни визи за руски граждани и започна евакуацията на семействата на дипломатическия персонал.

Германското председателство заяви вчера, „че призовава Руската Федерация да изпълнява международните си задължения по Виенската конвенция за дипломатическите отношения", като германски дипломати планираха да връчат протестна нота на Кремъл.

Европейската Комисия, която обикновено избягва да се намесва в проблеми с външните отношения, се присъедини и призова Русия „ да позволи на всички европейски посолства да функционират нормално, а европейските представители да бъдат адекватно защитени".

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.