Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-05-2007

ЧЕСТВАНИЯ НА ДНИТЕ НА ЕВРОПА

Днес в страните-членки на ЕС ще се проведат тържества по случай Деня на Европа - 9 май.

На този ден през 1950 година е било представено предложението на френския външен министър Робер Шуман, известно като "Декларацията на Шуман", което се смята за началото на Европейския съюз. В навечерието на Деня на Европа в централата на Европейския парламент в Брюксел беше открита изложбата "Строителство в името на Европа", посветена на развитието на градската архитектура и строителството на сградите, в които се помещават институциите на ЕС.

У нас! Представителството на ЕК организира празници в 27 български града.

От 10:30 ч. в градинката пред Информационния център на Европейския съюз на ул. „Московска" №9 ще се състои празнично отбелязване на Деня на Европа.

Участници в събитието ще бъдат деца - членове на Българските европейски училищни клубове от цялата страна. Техен домакин ще бъде Информационният център на Представителството на ЕС в България.

Тази година празникът е посветен на Европейската година на равните възможности. По време на събитието ще бъде открита и специална фото изложба.

Пътуващата информационна изложба "Европа на колела" за четвърти пореден път тръгва из България

В навечерието на Деня на Европа - 9 май, пътуващата информационна изложба "Европа на колела" потегли из България за четвърта поредна година. Символичен старт на добре познатия цветен камион, представящ материали за Европейския съюз, дадоха ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас г-н Майкъл Хъмфрис и министърът по европейските въпроси г-жа Гергана Грънчарова. Гости на събитието бяха посланици от държавите-членки на Европейския съюз, граждани, деца от столични училища и медии. На добър час на "Европа на колела" пожела и Валя Балканска със своята световноизвестна песен "Излел е Дельо Хайдутин".

В рамките на честванията на Дните на Европа в страната „Европа на колела" ще посети 27 български града - колкото са страните на ЕС след присъединяването на България и Румъния. През периода 14 май - 20 юни 2007 изложбата ще премине през Благоевград, Бяла, Смолян, Силистра, Търговище, Чипровци, Трявна, Ракитово, Нова Загора, Елхово, Исперих, Ботевград, Асеновград, Чирпан, Карнобат, Момчилград, Мездра, Левски, Угърчин, Лясковец, Димово, Шабла, Стамболово, Провадия, Нови Пазар, Радомир, Кочериново. Така общата бройка на български градове, които е посетил цветният камион, ще достигне 99.

Като част от съпътстващата програма на „Европа на колела" във всеки посетен град ще се проведе дискусия на тема "Българските общини в Европейския съюз". По време на изложбата, двама експерти по европейските въпроси ще провеждат "Европейски уроци" за по-любознателните. Всеки, преминал "курса", ще получи специален сертификат. Традиционният за "Европа на колела" конкурс за детска рисунка "Моята европейска приказка" ще се проведе и тази година с награди и представяне на победителите по време на тържеството.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.