Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-05-2007

ГЕРМАНИЯ НЕ УСПЯ ДА СПАСИ ПРОГРАМАТА НА СРЕЩАТА ЕС - РУСИЯ

Пътуването на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер до Москва не доведе до резултати по отношение на търговските спорове между ЕС и Русия. Изглежда и предстоящата среща в Самара ще бъде толкова лишена от конкретни резултати, коментира Euobserver.

Германският външен министър имаше едночасова среща с руския президент Путин, външния министър Лавров и министъра на земеделието Городеев. Щайнмайер имаше и едночасова среща само с президента Путин, но преговорите приключиха без Русия да вдигне ембаргото си върху полското месо.

Городеев заяви, че Путин „още веднъж подчерта нуждата от гаранции за сигурността на продуктите изнасяни за Русия", докато говорител на Кремъл заяви, че „всичко зависи от това колко бързо и ефективно ЕС ще работи по нашите притеснения".

18-месечното ембарго, наложено от Русия, бе наречено безпочвено от Европейската Комисия и стана причина за полско вето върху преговорите за сключване на нов договор между Русия и ЕС.

Срещата между Путин и Щайнмайер доведе само до размяната на топли думи, коментира EUobserver. „Мисля че да благодарим на Бога нямаме конфликти", заяви Путин. „Може да имаме различни мнения за справянето с този или онзи въпрос, но във всички случаи и двете страни са готови да разрешат тези проблеми".

„Днес ние виждаме ситуацията много по-ясно", заяви Щайнмайер. „Когато има липса на доверие, не трябва да заемаме изчаквателна позиция и да мълчим - дори да има сблъсък на интересите". Германският министър добави, че „подготовката за срещата беше трудна".

Настроението бе леко помрачено от руските оплаквания за начина по който ЕС действа в спора на Москва с Талин заради премахването на военния паметник. Съветникът на Путин Сергей Ястрбжемски обвини ЕС в „лицемерие" при подкрепата за Естония.

„Разбираме, че солидарността е основата, на която почива политиката на ЕС. има обаче ситуации в които солидарността вреди на политиката и ценностите, на които се основава тази политика. Това е което стана в случая с Естония", заяви той.


На срещата в Самара освен това ще бъде направен опит за справяне с големи международни проблеми като Косово и Иран, но руски и европейски представители предупредиха, че не могат да се очакват конкретни резултати по специфични проблеми на двустранните отношения на ЕС и Русия.

Говорител на Кремъл заяви за вестник „Moscow Times", че „срещата най-вероятно няма да доведе до някакъв пробив. Тя обаче е ценна и сама по себе си". Европейски представител заяви, че „срещата в Самара ще има все по малко съдържание".

Някои руски вестници обаче са много по-малко предпазливи по въпроса. „Ведомости" заявява: „срещата ЕС - Русия ще бъде или малък провал или скандален провал... Участниците може дори да не успеят да се споразумеят по обща декларация".

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.