Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-05-2007

ЗАПОЧНА СРЕЩАТА ЕС - РУСИЯ

За пръв път от години насам срещата на върха между Европейския съюз и Русия започна снощи без надежда на нея да се постигне някакво споразумение и причината за това е конфронтационната политика на Кремъл към някои от източноевропейските членове на съюза, коментира "Дневник".

Руското ембарго върху вноса на полско месо, енергийният и политически натиск над балтийските републики доведоха до блокиране на началото на преговорите за двустранно рамково споразумение, което да замени това от 1997 г., изтичащо на 1 декември.

Тази седмица Русия откровено се опита да настрои "стара" срещу "нова" Европа, но в четвъртък при пристигането си в Самара председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че "ЕС е от 27 държави и взема решенията си солидарно, а аз съм тук да защитавам в този дух европейските интереси и солидарност". Европейски дипломат, участващ в подготовката на срещата, заяви пред в. "Интернешънъл хералд трибюн", че опитите на руския президент да внесе напрежение между страните членки ще му изиграят лоша шега, тъй като те допълнително са обединили ЕС и са втвърдили позицията му към Москва. "Путин не си е направил сметката добре", твърди дипломатът. "Обкръжени сме от мини и сме длъжни да не им позволим да се взривят", заяви пред испанският в. "Ел Паис" Марк Франко, ръководител на делегацията на Европейската комисия в Москва.

Разногласията по енергетиката, Иран, Близкия изток, Косово, американския противоракетен щит, влизането в Световната търговска организация, полетите над Сибир, човешките права и визовия режим са само част от проблемите, струпали се наведнъж между Европа и Русия. Към тях в четвъртък се прибави и безпрецедентната хакерска атака срещу официални, банкови и медийни сайтове в Естония от руска територия, заради която властите поискаха специална помощ от НАТО.

Работната част от срещата край руския град Самара е предвидена за днес. Снощи имаше вечеря на президента Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, германския канцлер и временен председател на съюза Ангела Меркел и външния министър Франк-Валтер Щайнмайер и еврокомисаря по външната политика Бенита Фереро Валднер.

Едно от малкото реални постижения от срещата се очаква да бъде споразумението за включване на Русия в европейската система за ранно предупреждение за смущения в притока на газ и петрол, посочва "Дневник". Целта на механизма е да предотврати прекъсвания в доставките, да избегне риска от потенциални заплахи от случаи, подобни на прекъсванията в доставките за Беларус и Украйна, и да подобри комуникацията в областта на енергийната сигурност между ЕС и най-големия му енергиен доставчик.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.