Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-05-2007

НЯМА ДА ИМА СРЕЩА ПИЕБАЛГС-ОВЧАРОВ

 

Еврокомисарят по енергетиката няма да се срещне с Овчаров, а с него "представител", видя Портал ЕВРОПА.

Андрис Пиебалгс е у нас за участие в парламентарна конференция под надслов "Развитие на енергийна общност в Югоизточна Европа", която се провежда от вчера в столичния хотел "Хилтън". форумът завършва утре. Целта е обмяна на опит, мнения и добри практики относно "предизвикателствата, пред които е изправен енергийният сектор", пише в предварителния анонс на организаторите.

Днес ервокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс, който е гост на конференцията, ще говори от трибуната на форума. Освен него ще се изкажат председателят на българския парламент Георги Пирински и министърът на икономическото развитие на Черна гора Бранимир Гвозденович.

Преди обяд Пиебалгс ще се срещне с премиера Станишев. "Не са предвидени изявления за медиите", подчертава правителствената информационна служба (ПИС). В сайта на еврокомисаря Пиебалгс е посочено, че у нас той ще разговаря още с министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова и "...с представител на министъра на икономиката и енергетиката".

Предварителната програма предвиждаше "поздравителен адрес" да отправи "Румен Стоянов Овчаров, министър на икономиката и енергетиката на България". Това бе планирано за 13 часа и 15 минути, след което да бъде дадена пресконференция.

Обаче заради продължаващия "отпуск" на министър Овчаров тази част от програмата е модифицирана, а брифингът за медиите след срещата със Станишев е отпаднал, научи Портал ЕВРОПА от организаторите, които до преди дни вярваха, че "отпускът на министъра ще приключи веднага след евроизборите и няма да има проблем с участието му в енергийната конференция".

ОЩЕ ЗА КОНФЕРЕНЦИЯТА: Договорът за енергийна общност бе подписан в Атина на 25 октомври 2005 година и влезе в сила от 1 юли миналата година. Договорът предвижда Европейският съюз с 27 страни-членки плюс седем страни-партньори от региона да създадат правната рамка за интегриран енергиен пазар. В момента продължават преговорите с Турция, за да може и тя да се присъедини към договора. Седемте страни-партньори са - Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и UNMIK от името на Косово.

Сред целите на това сътрудничество е записана - "Рисковете, свързани със зависимостта от вноса трябва да бъдат минимизирани чрез разнообразяване на съвкупността от енергийни носители, технологии, както и разширяване на кръга на доставчици."

Първият панел на енергийната конференция е посветен на регионалния енергиен пазар в Югоизточна ЕВропа. Модератор е Ерхард Бусек, специален координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа. Вторият панел е за сигурността в енергийните доставки и технологиите. Председателства го Евгени Кирилов, български евродепутат.

Довечера е планирана "гала вечеря" в Националния исторически музей, а утре - посещение на забележителностите на София, пише още в програмата на форума.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.