Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-05-2007

ЕС ДА ДЕЙСТВА „КАТО ЕДИН” В ЕНЕРГИЙНАТА ПОЛИТИКА, ПРИЗОВА В СОФИЯ РЕСОРНИЯТ ЕВРОКОМИСАР ПИЕБАЛГС

България разчита на Брюксел за АЕЦ "Белене", каза Станишев след среща с Пиебалгс. 

„Много важно е Европейският съюз да действа единно, да споделя общи цели и да говори в един глас по въпросите на отношенията, свързани с енергетиката."

Това каза днес в София еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс и допълни, че е много хубаво, че България подкрепя формирането на единна енергийна политика в Европа - при това още преди присъединяването си към ЕС.

За да се гарантира сигурността на доставките на енергия, е необходимо да има диверсификация. Енергийната инфраструктура на България винаги е била свързана с Русия - исторически - така че е очевидно, че Русия играе много важна роля в доставките на енергийни ресурси за България. Обаче по линия на новите възможности за сътрудничество като проекта „Набуко" например, България ще има възможност да диверсифицира своите доставки и да намери нови източници за тях, е мнението на Пиебалгс.

По думите му предизвикателствата пред българската енергетика са две - развиване на възобновяеми източници на енергия и енергийната ефективност. „Енергийната ефективност означава по-малка зависимост", поясни Пиебалгс. Сигурността може да се гарантира от диверсифициране, а географското положение на България е такова, че ще й позволи да го постигне.

Еврокомисарят по енергетиката обяви пред медиите, че му се оказва „натиск" от страна на България във връзка с повторното отваряне на реакторите на АЕЦ „Козлодуй".

Няма връщане назад по отношение на трети и четвърти блок. Съжалявам да го кажа, но Европейската комисия няма да даде разрешение за връщане в експлоатация на двата реактора. Въпросът е решен още през 1999 г. от българското правителство. Това е част от базисното европейско законодателство. Моята позиция и тази на ЕК не се е променила: „Нашата позиция е пределно ясна и много твърда, за нас въпросът е приключен" - бяха думите на Пиебалгс в отговор на въпрос на „Дойче веле" как би коментирал последните опити на българските власти за повторното отваряне на реакторите.

Той коментира, че Русия е конкурентна на пазара по отношение на ядрените си технологии. „В момента няма доминиране на един доставчик и мисля, че в момента нямаме основания за сериозни притеснения - още повече, че тръжната процедура се проведе съобразно правилата".

Най-малко по два показателя страната ни играе ключова роля в региона по отношение на енергетиката - преди всичко географското й положение я прави важна за транзита на петрол и природен газ и други енергийни ресурси. Освен това България е крупен производител на енергия в региона, от което зависят енергийните доставки за целия регион.

Портал ЕВРОПА припомня, че правителствената информационна служба не предвижда изявления пред медиите след срещата между еврокомисаря и премиера Станишев. Предварителната програма  на конференцията предвиждаше "поздравителен адрес" да отправи "Румен Стоянов Овчаров, министър на икономиката и енергетиката на България". Това бе планирано за 13 часа и 15 минути, след което да бъде дадена пресконференция. Обаче заради продължаващия "отпуск" на министър Овчаров тази част от програмата е модифицирана, а брифингът за медиите след срещата със Станишев е отпаднал, научи Портал ЕВРОПА от организаторите, които до преди дни вярваха, че "отпускът на министъра ще приключи веднага след евроизборите и няма да има проблем с участието му в енергийната конференция".

Европейският енергиен форум (European Energy Forum - EEF), под чиято егида се провежда международна парламентарна конференция в столицата, на която Пиебалгс е гост, е по думите на еврокомисаря сред водещите „мозъчни центрове", които формират общата европейска политика в сферата на енергетиката.

Това е първото посещение на Андрис Пиебалгс у нас като еврокомисар, откакто България е член на ЕС.

СЛЕД СРЕЩАТА ПИЕБАЛГС-СТАНИШЕВ (по прессъобщението на правителствената информационна служба): България ще разчита на сериозната подкрепа на Европейската комисия при реализацията на проекта АЕЦ "Белене", поради изключителната му важност за сигурността на енергийните доставки и за стабилността на целия регион, е казал Станишев. "Министър-председателят подчерта и необходимостта от предприемането на мерки за стабилизиране на възникналата ситуация за сигурността на доставките от електричество в региона след предсрочното спиране на 3-4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Тази ситуация влияе негативно върху политическата и икономическата стабилност на Западните Балкани и блокира развитието на регионалния енергиен пазар. Премиерът Станишев подчерта, че България ще настоява да бъдат предоставени възможности за финансиране на АЕЦ "Белене" и на допълнителни компенсации за ранното затваряне на 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй" чрез финансовата перспектива след 2009 г." От своя страна комисар Пиебалгс посочи, че според него България ще получи политическа подкрепа от ЕК, ако поиска реалистично обосновани допълнителни компенсации и след 2009 г.

Още по темата от предишни публикации на Портал ЕВРОПА:

ПЪРВАНОВ И ОВЧАРОВ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ С ЛОБИРАНЕТО ЗА 3 И 4 БЛОК НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ", СМЯТА ШЕФЪТ НА БРЮКСЕЛСКИЯ ОФИС НА "БРИТИШ ЕНЕРДЖИ" [08-02-2007]

ЕНЕРГИЙНАТА ЗАВИСИМОСТ ВОДИ ДО ПОЛИТИЧЕСКА СЛАБОСТ, СМЯТА БРИТАНСКИЯТ ЛОБИСТ ДЖОН КОНИАМ [08-02-2007]

НЯМА ДА ИЗБИРАТ ЛОБИСТ ЗА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ЗАСЕГА - МИНИСТЕРСТВОТО НА РУМЕН ОВЧАРОВ ОТЛАГА И ЕКШЪН-ПЛАНА ЗА 3 И 4 БЛОК [31-01-2007

ВЕДОМСТВОТО НА ОВЧАРОВ ЩЕ НАЕМЕ ЛОБИСТ БЕЗ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА [19-01-2007]

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.