Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-05-2007

ПОЛША СЕ БОРИ ДА ЗАПАЗИ "ВИСОКИЯ СИ СТАТУТ" В ЕС

Само три седмици преди решаващата среща на ЕС за излизане от двугодишната конституционна криза, Полша се придържа към три основни искания, които да бъдат включени в споразумението - нова система за гласуване, ясен списък на изключително националните компетенции и клауза за енергийна солидарност, съобщава EUobserver.

„Искаме тези въпроси да бъдат включени в мандата за междуправителствената конференция", заяви постоянният представител на Полша в ЕС, Ян Томбински, имайки предвид срещата на 21 юни, която трябва да се споразумее за условията за преговорите при следващата среща, която да създаде новия европейски договор в края на годината.

Томбински даде ясно да се разбере, че Полша няма да се поддаде на натиск и ще продължи да настоява за ново разпределение на гласовете, което да „премести тежестта от големите към средните страни".

Става дума за предложението на Варшава за използване на „Закона на Пенроуз за корен квадратен" - което изисква приемането на решение с гласовете на поне 14 от 27-те европейски страни, които представляват поне 62% от националните гласове, разпределени на основата на квадратния корен на населението.

Сегашният проект за конституцията предвижда система от двойно мнозинство, която изисква съгласието на поне 15 страни, представляващи поне 65% от населението на съюза. Подобни изисквания съществуват и за създаването на блокиращи малцинства за спирането на определени реформи.

В отхвърлената конституция Германия има 82 точки за население, а Полша 38, докато по системата Пенроуз Германия ще има 9, а Полша 6, посочва EUobserver.

„Средните страни са ядрото на европейския проект и най-добрата гаранция за общностните интереси", заяви Томбински, признавайки, че става дума и за националната гордост на страната му.

Според дипломата, договорът от Ница, по който Германия има 29 гласа, а Полша 27 - „покани Полша да играе важна роля в ЕС.... проектът за конституция се разглежда като отстъпление от тази покана".

Експертът от Центъра за изследвания на европейските политики Себастиян Курпас обаче подлага на съмнение полските страхове. Според него европейските столици се стремят да действат в една „култура на постигане на консенсус", означаващо че се стремят към постигане на взаимно съгласие, докато гласуването се разглежда като последната мярка при взимането на решения.

Според Курпас полското решение е рисковано и вероятно няма да се получи. В подкрепа на думите си той посочва, че все още нито една от средните страни не е подкрепила идеята на Полша.

Посланик Томбински обаче бе уверен, че страната му няма да остане изолирана по време на предстоящите разговори. Той самият избягна думата „вето", посочвайки, че Полша не иска да използва системата Пенроуз за изнудване. „Никой не развява плакати с: корен квадратен или смърт. Това просто е началото на дебатите по въпроса", добави той.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.