Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-05-2007

ПЕТКАНОВ ПОДАВА ОСТАВКА

Брюксел: "Българските власти много добре знаят какво трябва да се направи." 

Според "vsekiden" наследник на Петканов ще е Пламен Панайотов. Даниел Вълчев каза, цитиран от "Дарик", че трябва да се спази квотният принцип при избора на нов правосъден министър. 

Министърът на правосъдието Георги Петканов подава оставка, съобщи самият той по време на заседанието на Висшия съдебен съвет. По думите на Петканов решението е взето отдавна и е въпрос на личен избор. В изпълнителната власт един мандат е достатъчен, коментира Петканов. По думите му - да ръководиш Министерството на правосъдието е тежко, по-тежко дори от това да ръководиш МВР.

Оставката ще бъде подадена след конгреса на НДСВ на 3 юни.

Премиерът Сергей Станишев коментира по-късно, че е бил запознат с желанието на Петканов и ще го обмисли в следващите дни. Пак до дни той обеща за информира за цялостното си виждане относно ефективносттка на правителството. Според Станишев не е имало среща на Съвета на тройната коалиция.

На въпрос на Mediapool Георги Петканов каза, че промените в правителството на Сергей Станишев са належащи. Той прогнозира, че най-вероятно и други министри от квотата на НДСВ ще подадат оставки, но не уточни кои.

Георги Петров Петканов е министър на вътрешните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски от 24 юли 2001 г., а от 16 август 2005 г. - министър на правосъдието в това на Сергей Станишев.

Портал ЕВРОПА потърси за коментар по оставката на министър Петканов Марк Грей, говорител на г-жа Катрин Дей, генерален - секретар на ЕК, отговаряща за предстоящия доклад на комисията за България.

Мога само да кажа на този етап, че следим новините, както и вие го правите. Както винаги казваме, ние не се концентрираме върху личностите, а върху необходимите реформи, коментира Грей за Портал ЕВРОПА.

"На този етап няма да коментирам специфичното влияние на една личност върху доклада. Българските власти много добре знаят какво трябва да се направи. Българският премиер много добре знае какви резултати искаме. И ние ще преценим спрямо това" - каза още Грей.


Българските политици също коментираха пред медиите новината за оставката на министър Петканов.

Политическото споразумение за тройната коалиция не е променяно и министър на правосъдието трябва да бъде излъчен от НДСВ. Това заяви за Агенция "Фокус" зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров.

Свинаров коментира, че той не е присъствал на обсъждане на оставката на Петканов в рамките на партията. "Ако той е разговарял с ръководството на НДСВ, е било в мое отсъствие", уточни Свинаров.

Той посочи още, че в НДСВ има достатъчно подготвени кадри, които могат да заемат поста на министър на правосъдието. На предпазните клаузи не трябва да гледаме като на опасност. Те са един реален механизъм за помощ. Добави за Агенция "Фокус" председателят на Комисията по вътрешен ред и сигурност към парламента Николай Свинаров.

"Мисля, че страхът от предпазните клаузи, е останал в народопсихологията. Първо беше, че никога няма да влезем в Европейския съюз, после, че това няма да стане на 1 януари 2007 година, сега се плашим с предпазни клаузи. Това не е предпазна клауза за Европейския съюз, а за България", посочи Свинаров. Той бе категоричен, че не се плаши от предпазни клаузи и, че ако България не отговаря на изискванията, които ЕС е поставил, е по-добре да има такава предпазна клауза, отколкото да няма. "

Председателят на парламентарната група на „Коалиция за България" Михаил Миков отказа да коментира намерението на министър Петканов, съобщава „Дарик".

На въпрос дали червен министър трябва да оглави правосъдието той отговори, че не би искал да коментира.

За мястото на Петканов най-усилено се спряга името на зам.-председателя на НДСВ Пламен Панайотов. Друг вариант е Анелия Мингова, също юрист и председател на парламентарната група на НДСВ, съобщава Mediapool.

Въпреки това царистите се направиха на много изненадани от вестта за оставката, коментира електронното издание.

Зам.-председателят на партията Милен Велчев заяви пред Mediapool, че не знаел за намеренията на Петканов и че решенията за рокади в кабинета ще се вземат от премиера.

Велчев каза, че не може да коментира дали и други министри от квотата на НДСВ ще бъдат сменени и кои ще дойдат на техни места. "Това, знаете, решава царят", лаконично каза той.

НДСВ няма становище по тази нова ситуация", заяви пред журналистите в парламента заместник-председателят на Парламентарната група на НДСВ Борислав Ралчев. По думите му обаче това намерение на Петканов се изнася само из медиите от самите журналисти, съобщава Bulgarian Post.

Въпреки това Борислав Ралчев бе категоричен, че никой в НДСВ не е знаел за намеренията на Петканов, нито са обсъждани каквито и да било промени в кабинета. В момента не ми е известно да има решение някой от министрите от НДСВ да подава оставка, очевидно актът на Петканов е личен, коментира Борислав Ралчев. Той каза още, че няма ни най-малко намерение да става министър на правосъдието, тъй като не му подхождало.

Междувременно Атанас Щерев, член на политическия съвет на НДСВ, се обяви за излизане на партията от управляващата коалиция заради неизпълнението на ангажиментите от споразумението за коалиционното управление и заради отношението на БСП към позициите на НДСВ при управлението, съобщи Инфо радио

Зам.-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи обяви, че е изненадан от намерението на Георги Петканов да подаде оставка от поста министър на правосъдието. „ Подаването на оставка е личен морален акт, израз на лична воля, добави Лютфи, цитиран от „Дарик".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.