Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
31-05-2007

ФРАТИНИ: БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ДА УСКОРЯТ РЕФОРМИТЕ

Редакцията на European Voice изключително любезно предостави на Портал ЕВРОПА пълния текст на интервюто с комисаря по правосъдието Франко Фратини, публикувано днес.  Вчера извадки от интервюто, публикувани предварително в медиите, предизвикака широки обсъждания. Портал ЕВРОПА ви дава възможност да се запознаете в дълбочина с думите на комисаря Фратини.

Европейският комисар по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини заяви, че ще препоръча активирането на предпазни клаузи за България и Румъния, ако те не проведат достатъчни съдебни реформи и не усилят борбата с корупцията и организираната престъпност. Той обаче заяви, че по време на този процес двете страни трябва да получат същото отношение, както всички други държави-членки, коментира European Voice.

Пълният текст на публикуваното в European Voice днес интервю с комисаря Фратини можете да видите на англоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

„Аз ще съм готов да стартирам механизма в случай, че българските и румънските власти не покажат напредък, заяви Фратини в интервю за The European voice, комисарят обаче посочи, че все още е твърде рано за това.

Фратини припомни, че пръв е настоявал за премахването на изрази като „предпазна клауза", тъй като това са словосъчетания за страни - кандидати. За България се използва термина „механизъм за сътрудничество и наблюдение", който според Фратини не е създаден специално за двете страни, а е съществувал и преди.

Еврокомисарят Фратини съобщи, че докладът на ЕК ще бъде публикуван на 27 юни, като вероятно предложенията му ще са готови около седмица по-рано.

В отговор на изказаните през април притеснения на посланиците на Великобритания, Франция, Холандия и Швеция за строгостта на наблюдението над двете страни, Фратини заяви, че разбира тези притеснения, но предупреди, че България и Румъния не трябва да получават различно отношение.

„Аз казах на посланиците, че трябва да приемат България и Румъния като нови страни-членки, каквито те са, заслужаващи еднакво отношение", заяви той.

„Трябва да съм в крак с времето. Не мога да се отнасям с тях като с някоя съседна страна като Сърбия. Те са пълноправни членки, седят на същата маса в съвета, гласуват както Франция, Италия и Испания".


Фратини посочи, че наскоро е говорил с българския главен прокурор Борис Велчев, вътрешния министър Румен Петков и румънския правосъден министър Тудор Чиуариу и е поискал да му обяснят постигнатия прогрес.

След интервюто на Фратини с „The European voice", комисарят се срещна с румънския вътрешен министър Кристиян Давид, който обяви след срещата, че „предпазна клауза за Румъния е изключена.

УТОЧНЕНИЕ: Днес пък говорителят на Фратини - Фрисо Роскам Абинг бе цитиран от EUexpands да казва, че "краят на юни не е финалната дата, на която би могла да се препоръча евентуална предпазна клауза за правосъдие в Румъния или България". Говорителят е припомнил, че предпазната глауза може да бъде задействана във всеки един момент в тригодишен срок след присъединяването.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.