Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-06-2007

КАБИЛ РАЗПИТВАН ТРИ ЧАСА ЗА ФОНД "ЗЕМЕДЕЛИЕ"

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил бе разпитван три часа днес в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) по дознанието срещу бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев, съобщава Mediapool.

Той е вторият след Румен Овчаров министър подложен на следствени действия в рамките на последния месец. На излизане Кабил съобщи, че е отговорил коректно на всички поставени му въпроси и допълни, че фондовете са сериозен проблем пред страната ни, посочва Netinfo.

"Би било жалко и не ми се иска да вярвам, че е възможно викането ми на разпит в ГДБОП да е поръчково", заяви след престоя при дознателите агроминистърът. Той обясни, че е давал обяснения в качеството си на председател на Управителния съвет на фонд "Земеделие", чийто шеф Друмев бе отстранен от длъжност от съда поради подозрения за неизгодни сделки за офиси, коментира Mediapool.

Министърът не отговори на въпросите дали е знаел за неизгодните договори, които Друмев е сключвал, както и дали е възможно един чиновник сам да сключи такива договори. Той посочи още, че е разговарял и с директора на ГДБОП главен комисар Ваньо Танов за подобряването на ефективността в борбата с измамите с еврофондовете. Той не отговори и на въпрос дали според него сключените договори са изгодни, тъй като това било "навлизане в следствената тайна". Той бе категоричен, че на 17 май е направил своето предложение за поста на Асен Друмев, но не желае да оповестява публично кандидатурата, тъй като това можело да повлияе върху решенията на премиера, съобщи „Фокус".

Преструктурирането на ДФ "Земеделие" се дискутира отдавна в БСП и според депутати ще се използва моментът с анонсираните от премиера Станишев структурни и персонални рокади в кабинета, за да се променят и лостовете на влияние във фонда. Досега той бе под контрола на ДПС, но се очаква да мине на пряко подчинение на Министерски съвет. Твърди се, че Кабил е внесъл името на кредитния милионер Димитър Тадъръков, но той не бил приемлива фигура за БСП, които предпочитали Стоян Александров, коментира Mediapool.

Заради отсъствието на титуляр от началото на март фонд "Земеделие" блокира финансирането и изпълнението на близо 500 договора по европейската програма САПАРД. С напускането на зам.-изпълнителния директор Радослав Иванов, който се закле като БСП- депутат на мястото на заминаващата в Европейския парламент Илияна Йотова, проблемът се изостря.

Според Кабил продължаването на тази ситуация може да коства на България санкции от Европейския съюз. "Всеки момент може да пристигне остро писмо от Брюксел", заяви той. Според него България може да бъде наказана, като ЕС не удължи срока на реализацията на проектите по САПАРД.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.