Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-06-2007

ДО СЕПТЕМВРИ ОБЯВЯВАТ ДВЕ ГРАНТОВИ СХЕМИ ПО ОП „КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ”

С приоритет в ОП „Конкурентоспособност" ще стартират 3 грантови схеми - за технологично стартиращи фирми, схема за технологична модернизация на предприятията и схема за управление на качеството.

Това обяви в Русе Атанас Кирчев, директор на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката и енергетиката, по време на семинар за бизнеса от кампанията «Бъдете активни» на Министерството на финансите. Не по-късно от септември ще бъдат обявени официално първата и втората грантова схема, съобщи още той.

Кирчев каза още, че банковите институции в България могат да участват в оценяването на проекти по европейските Структурни и Кохезионен фондове. В момента се водят преговори с банки, които да осигуряват инвестиционна подкрепа за предприятия, а в последствие ще оценяват предложените бизнес планове, допълни той. При успех на преговорите с банковите институции, на тях ще бъде представен рамков договор за изпълнение на ОП «Конкурентоспособност». Банките ще оценяват финансовата стабилност на кандидата, бизнесплана му и при коректното му представяне ще финансират проекта. След това проектът се представя в управляващия орган на ОП «Конкурентоспособност» за дооценяване и при успешното му подготвяне ще бъде възстановен кредитът към банката от грантовите схеми по оперативната програма, обясни още представителят на МИЕ.

На семинара в Русе бе съобщено също, че ОП «Конкурентоспособност» има вече собствена интернет-страница, на която ще бъдат публикувани поканите за кандидатстване с проекти.

 


Зам.-председателят на БСК Камен Колев заяви от своя страна на друг семинар в Монтана, че българският бизнес има реални шансове да усвои голяма част от средствата, предвидени за България за периода 2007 - 2013 г. от европейските Структурни и Кохезионен фондове. По думите му готовността на бизнеса за усвояване на европейските средства може да се изведе от проектите, които са били подадени за грантовите схеми по програма ФАР. В сегмента на консултантските услуги представителите на бизнеса са подготвили 1443 проекта, от които са одобрени и се изпълняват 194. Според Колев причината за неприемането на всички проекти е, че средствата са били ограничени. Финансовата перспектива пред България за периода 2007 - 2013 г. е точно обратната - на страната ни се предлага огромен обем средства, които трябва да се усвоят за седемгодишния период.

Зам.-председателят на БСК подчерта, че опитът, който България има с предприсъединителните фондове, е използван в създаването на механизма на работа със структурните фондове. Правителството постигна доста облекчения в режима на усвояването. Едно от тях е т.нар.правило N+3, което означава, че проектът, с който се кандидатства, трябва да бъде изпълнен за срок от три години. Този режим е предвиден за периода 2007 - 2009 г., за да улесни получателите на европейските средства. В това отношение България е привилегирована, защото за останалите държави този срок е две години, обясни Камен Колев и допълни, че средствата за одобрените проекти ще се изплащат в българска валута. Това решение също е метод за улеснение на получателите.

Повече подробности за структурните фондове вижте ТУК - в специализираната рубрика на Портал ЕВРОПА по темата.

Днес паралелно се проведоха две заключителни регионални срещи от кампанията „Бъдете активни" с представители на бизнеса - в Русе и Монтана. С тях приключват семинарите в различните градове, които разясняват условията и механизмите за кандидатстване с проекти. Заключителната част на кампанията ще се състои в София на национална конференция, специално за представителите на крайните бенефициенти на еврофондовете.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.