Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-06-2007

ЕП ПРИЕ ДЕФИНИЦИЯТА ЗА ВОДКА

Членовете на ЕП приеха доклада относно дефинирането и етикирането на спиртните напитки в Европейския съюз, изготвен от Хорст Шнелхард (EНП-EД, Германия). Относно дефиницията на водката те решиха напитката да може да се произвежда от всеки селскостопански продукт, но при условие че на етикета ясно се казва какъв е този продукт, съобщава пресслужбата на парламента.

Вотът днес отразява споразумение на първо четене със Съвета, който ще обсъди и гласува текста на законодателството на 28 и 29 юни.

Членовете на Комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните в Европейския парламент отхвърлиха предложението на Европейската комисия за три категории спиртни напитки: "спиртни напитки", "специфични спиртни напитки" и "други спиртни напитка" с мотива, че това разделение е много повърхностно и дискриминационно. Имайки предвид, че целта на регламента е да се установи висок стандарт за всички спиртни напитки, депутатите отхвърлиха предложението спиртните напитки от първата категория да бъдат смятани за напитки с по-добро качество от тези в другите категории. Те се обявиха за една категория и това беше включено в споразумението със Съвета.

Въпреки че членовете на парламентарната комисия поискаха двугодишен преходен период, в компромисния текст се казва, че новите правила ще важат три месеца след влизането в сила на регламента.

На 30 януари Комисията по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните в Европейския парламент се обяви за следните дефиниции: ако водката се произвежда от зърнени култури, картофи, меласа, на етикета на бутилката ще пише само "Водка". Ако обаче за производството на напитката са били използвани други продукти, на етикета (2/3 от размера на думата "водка" на етикета) трябва да бъде точно написано - "Водка произведена от ...".

Текстът на споразумението със Съвета е малко по-различен: традиционната водка може да се прави само от зърнени храни или картофи, а други сурови материали могат да се използват само ако това ясно е написано на етикета. Няма уточнение за размера на етикета.

Съветът прие предложението на ЕП за забрана на ароматизирането на напитките, както и това, че заявленията за включване на географско указание трябва да конкретизират от държавите-членки и да включват техническо досие, което да уточнява спецификациите, на които трябва да отговаря съответната спиртна напитка. Обаче Съветът не прие искането на ЕП промяната в регламентите за напитките да се решава в рамките на процедурата за съвместно взимане на решение.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.