Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-06-2007

ДАНУТА ХЮБНЕР ПРИЗОВА БЪЛГАРИЯ ДА ЗАСИЛИ КАПАЦИТЕТА СИ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА

Днес комисарят по регионална политика Данута Хюбнер призова българските власти да засилят капацитета на страната си за усвояване на предоставените за периода 2007-2013 г. средства. Тя коментира ситуацията по време на двудневното си посещение в София на 21 и 22 юни,което се провежда за да отбележи подписването на Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) и да обсъди подготовката на Операционните програми на България (ОП) в съответствие с регионалната политика, съобщават от Европейската комисия.

Г-жа Хюбнер се срещна с министъра на отбраната, министъра по европейските въпроси, министрите на транспорта, на околната среда и на икономиката и разговаря с тях за стратегиите, които възнамеряват да използват с оглед прилагането на регионалната политика. По повод на подписването на НСРР, тя приветства факта, че НСРР „включва сериозен ангажимент относно Лисабонската стратегия за растеж и заетост. Над 60% от инвестициите са „определени" за разходи, свързани с Лисабонската стратегия... Твърдо съм убедена във възможностите ни да спомогнем за засилване на конкурентоспособността на регионите в България с помощта на тези програми за сближаване от нов тип."

При все това комисар Хюбнер помоли българските власти да не подценяват задачите, които предстоят за изпълнение: „Капацитетът на България да прилага НСРР, възлизаща на 6,8 млрд. евро, ще е основното предизвикателство в следващите години. Именно този капацитет за усвояване остава основната загриженост на Комисията. Да вземем като пример секторите „Околна среда" и „Транспорт": предизвикателството тук е инвестирането на около осем пъти повече средства, отколкото годишно инвестираните по време на предприсъединителния период. Отчитаме усилията за реформа в администрацията и подсилване на капацитета, но тези усилия трябва да бъдат увеличени на централно равнище и да бъдат въведени интензивно на регионално и местно ниво."

Комисарят се срещна и с кметовете на Смолян, Струмяни, Севлиево, със заместник-кмета на Бургас, с председателя и изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, председателя на Конфедерацията на независимите синдикати, председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците, както и с изпълнителния директор на Центъра за икономическо развитие „Чрез включването на всички равнища на управление в изработването и изпълнението на стратегиите и на проектите за развитие, ние правим достъпна за гражданите на Европа Лисабонската стратегия... Трябва да използваме възможностите на всички онези, които желаят да участват в създаването на нови обществени ценности", каза тя

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.