Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-07-2007

ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ ЗА МЕДИЦИТЕ

Доживотни присъди замениха смъртните наказания за петте български медицински сестри и палестинския лекар. Това реши снощи Висшият съдебен съвет (ВСС) на Либия, след като разгледа молбата за помилване на шестимата медици, които се отказаха от всякакви претенции към Джамахирията заради свободата си, предадоха световните агенции.

Решението дойде, след като през деня семействата на заразените със СПИН либийски деца си осребриха чековете с компенсации от по 1 милион долара и във вторник обявиха официално, че се отказват от смъртната присъда, произнесена от Върховния съд на Джамахирията срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар.

Сега фактически Джамахирията си остави нови листове за натиск над София, след като ВСС постанови доживотни присъди, коментира МЕДИАПУЛ.

Ходовете от тук нататък са българската прокуратура да поиска прехвърлянето на сестрите и лекарят, който отскоро е български гражданин, в България, където да си излежат присъдите. Процедурата може да се задейства по силата на спогодба, подписана от двете страни в средата на 1980-те години. В нея обаче не е изрично посочено, че трябва да се уважи искането на съответната страна, както и липсват срокове за удовлетворяването му.

Друга пречка пред трансфера на сестрите и лекаря е текст в спогодбата, според който получилите присъди чужденци могат да се завърнат, в случай, че срещу тях в приемащата страна няма в ход съдебни производства. А такова е насрочено за днес, то е за клевета и е по жалба на един от водилите следствието за епидемията от СПИН в Бенгази офицери. През септември и октомври срещу българите са насрочени и две други граждански дела.

"Имаме готовност веднага да започнем да работим за трансфера на нашите медицински сестри. Поддържаме контакти с еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и нашите европейски партньори и се надяваме всички институции - и български, и либийски да задействат процедурите", посочи Калфин. Той заяви, че замяната на присъдите е една голяма крачка в положителна посока. "За нас случаят ще приключи, когато българките се завърнат", категоричен бе министър Калфин. Завеждащият отдел "Международно правно сътрудничество" към Върховна касационна прокуратура Камен Михов заяви, че още днес започва подготовката на предложението до Либия за трансфер на нашите медицински сестри. Той посочи, че прокуратурата е напълно мобилизирана да предприеме всички необходими стъпки в най-кратък срок.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.