Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-07-2007

ФРАНЦИЯ НАСЪРЧАВА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО С ЛИБИЯ

Френският президент Никола Саркози обеща да насърчи развитието на отношенията с Либия като награда за освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар, съобщава "Дарик".

Саркози, който е на посещение в страната, се срещна в сряда с либийския лидер Муамар Кадафи в палатка в резиденцията му в Триполи.

Франция и Либия потвърждават своето желание да дадат нов импулс на двустранните отношения и да изградят стратегическо партньорство между двете страни, се казва в съвместно изявление на двамата лидери.

Страните подписаха споразумения за насърчаване на сътрудничеството в области като борбата срещу тероризма, изследователската дейност, образованието, икономиката и миграцията, се посочва в изявлението. В документа се призовава към стабилност в Судан и Чад и са подчертава необходимостта от сътрудничество за решаване на въоръжените конфликти на африканския континент.

Едно от споразуменията се отнася до взаимодействие в сферата на отбраната, а в друг меморандум двамата лидери обещаха да работят заедно "за мирно използване на ядрената енергия", се уточнява в изявлението, без да се дадат повече подробности.

Франция и Либия са подписали меморандум за ядрената енергетика за цивилни цели, който предвижда на Триполи да бъде доставен ядрен реактор за обезсоляване на морска вода. Реакторът ще се използва за обезсоляване на морска вода, която да бъде годна за пиене, съобщи пред журналисти генералният секретар на Елисейския дворец Клон Геан, цитиран от "Дарик".

По думите на френския представител споразумението изпраща много силен сигнал. Това означава, че една страна, която зачита международните правила, може да има ядрена промишленост за граждански цели, изтъкна Геан. Във Вашингтон представител на американското правителство, цитиран от Ройтерс, заяви, че от пръв поглед Съединените щати нямат възражения срещу споразумението. След като то не включва опасна част от ядрения цикъл, ние нямаме проблем, отбеляза той.

Междувременно Либия привика снощи първия секретар на посолството на България в Триполи, за да протестира срещу помилването на българските медицински сестри и лекаря Ашраф ал Хаджудж. Съобщението е на официален либийски източник, цитиран от Netinfo.

В меморандум, който бе връчен от либийският зам. министър на външните работи Абделати Лаабиди на първия секретар на посолството на България, Триполи "протестира срещу неспазването от страна на София на споразумението за екстрадиция, подписано между двете страни през 1984г. В това споразумение няма клауза, която да предвижда помилване на екстрадирани осъдени, посочва официален либийски източник.

Вчера семействата на заразените деца в Либия "осъдиха остро" помилването на петте български медицински сестри и палестинския лекар, които бяха освободени от Либия след като бяха помилвани с указ на президента Първанов. Тези семейства се обявиха срещу "незачитането на българския президент по отношение на международното право и кръвта на заразените деца" и искат ареста на медиците и палестинския лекар, за да могат да излежат остатъка от присъдата си. Те поискаха официално либийското правителство да сезира Интерпол, за да може шестимата да бъдат арестувани. Освен това те искат Либия да скъса дипломатическите си отношения с България и да експулсира всички граждани и български компании, които работят на територията й, посочва Netinfo.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.