Europe.bg
  Начало - Квартал в Европа - Новини
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Квартал в Европа / Новини

  • A+
  • A-
26-07-2011

Талин и Турку - европейски столици на културата през 2011 г.

Програмата за културна столица, която вече е на 26 години, се е превърнала в една от най-важните културни инициативи на ЕС. Градовете се състезават за званието, като предлагат планове за културни прояви през съответната година, с които демонстрират своята европейска идентичност и в които гражданите участват пряко. Плановете трябва да включват и широкомащабни публични инвестиции. Избраните градове получават от ЕС средства в размер на 1,5 млн. евро.

Целта на Талин е да създаде по-творчески и ориентиран към културата град, който в същото време подчертава своето средновековно наследство и морско минало. През тази година ще започне изпълнението на различни строителни проекти, например за възстановяване на културни центрове. Сред проявите са "Талински морски дни" - най-голямото безплатно събитие за семейства в Естония, и голям безплатен рок концерт по случай деня на възстановяването на независимостта на страната.

Програмата на Турку е съсредоточена върху значението на културата за благополучието и околната среда. Един от проектите, които ще бъдат реализирани в разположения на югозападното крайбрежие на Финландия град, е за създаване на културни програми за благополучие в училищата и домовете за възрастни хора Сред другите теми са запознаване с морския характер на града и изследване на въпроси, свързани със съзнанието, аза и различните идентичности.

Двата срада също така ще работят заедно по редица проекти през годината, подчертавайки своята географска и етническа близост. Една от целите на съвместните проекти е да се насочи вниманието към проблемите със замърсяването в района на Балтийско море.

Талин даде началото на едногодишните културни празненства с пищна церемония по откриване, включваща вечерен концерт и фойерверки. Турку започна на 15 януари с прояви и дейности в продължение на три дни, сред които беше голямо представление на открито на брега на местната река Аура.

Програмата и събитията на двата града може да видите от официалните страници на техните инициативи:

Съгласно Решение 1622/2006г/ЕО Италия и България са поканени да излъчат градовете (по един от двете държави), които ще получат титлата „Европейска столица на културата” за 2019г.

Асоциация за развитие на София е назначена с решение № 677 на Столичен общински съвет да координира подготовката за кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.

Информация за кандидатурата на София може да видите в официалната страница на инициативата София Европейска столица на културата 2019 - www.sofia2019.bg

„Квартал в Европа" е съвместна инициатива на Центъра за модернизиране на политики - и Портал Европа, подкрепена от програма „Европа" на Столична община. В рамките на проекта се провеждат и работни срещи с представители на целевите групи, на които се обсъждат идеи за успешната кандидатура на София, изготвянето на програмата и успешното й осъществяване.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.