Europe.bg
  Начало - Предстоящо
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Предстоящо

  • A+
  • A-
23-05-2007

ДЕСНИТЕ В ЕП ПРЕДСТАВЯТ ДНЕС ПРЕДЛОЖЕНИЕТО СИ ЗА АКЦИЗИТЕ ВЪРХУ АЛКОХОЛА

Днес евродепутатът Астрид Люлинг от групата на ЕНП-ЕД ще представи доклада за акцизите върху алкохола и алкохолните напитки. Това се казва в прессъобщение на евродесните.

Същевременно тази сутрин кореспондент на БНР съобщи, че социалистите няма да подкрепят идеята на ЕНП за отпадането на акцизите върху алкохола.

На 9 май стана ясно, че социалистите в ЕП приветстват отлагането на гласуването по доклада на Астрид Люлинг за сближаването на акцизните ставки за алкохолни напитки. "Това ще даде възможност да се намери едно по-добро решение на въпроса за България", писаха тогава социалистите. Те допълват: "След изборите всички български представители, които в момента са в България, ще могат да участват в това гласуване, което е толкова важно за много от българските граждани. Необходимо е повече време, за да се постигне една спокойна среда, в която има шанс да бъде подкрепено предложението на социалистите, което е в полза на България в дългосрочен план."

От ЕНП-ЕД припомнят, че Европейската комисия и еврокомисарят (социалист) Ласло Ковач предложиха увеличаване на акцизите върху алкохолните напитки с 31 % с аргумента, че по този начин се компенсира нарастването на инфлацията от 1992 г. насам. Докладчик от страна на Европейския парламент по тази тема е г-жа Астрид Люлинг от ЕНП-ЕД. В своя доклад тя предлага не само да не се увеличават минималните акцизи върху алкохолните напитки, но и въобще да отпаднат, което би позволило на отделните страни сами да определят данъчната си политика в тази област. Имахме няколко срещи с г-жа Люлинг, за да обсъдим ситуацията и нашите виждания. Предложихме поправка в нейния доклад, която г-жа Люлинг безрезервно подкрепи. Тя гласи, че сегашните минимални нива на алкохолните продукти са сериозен стимул за сива икономика (неплащане на данъци), тъй като в много случаи представляват над 40 % от крайната продажна цена на алкохолните напитки в страни, като България и Румъния. В същото време групата на Европейските социалисти в Европарламента подкрепи увеличаването на минималните нива на акцизите с 31 %. Ако това се случи, домашното производство ще бъде облагано не с 2.20 лв. за литър твърд алкохол, а с около 3 лв. Приемането на подобно решение би засилило съществуващото в момента в България обществено недоволство.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Национални стратегии
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Земеделие
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.