Europe.bg
  Начало - Тема на месеца
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Тема на месеца

  • A+
  • A-
12-12-2006

US-ЛОБИСТЪТ НА РУМЪНИЯ ЗА НАТО “ПОМАГАЛ” И НА ПЪРВАНОВ В САЩ ПРЕЗ 2005 Г. НА “ДОНДУКОВ” 2 НЕ ЗНАЯТ?

От 17 до 19 октомври 2005 г. Георги Първанов оглавява официална делегация в САЩ. Лобистка фирма "му помага" да си организира срещите като президент. За три дни - 10 000 долара: толкова струват услугите й, които били безвъзмездни, "в знак на традиционното американско гостоприемство".

Проучване на Портал ЕВРОПА

Американска частна фирма призна, че е "оказала съдействие по въпросите на енергетиката" на Георги Първанов по време на официалното му посещение в САЩ като президент през октомври 2005 г., начело на делегация, в чийто състав са също министрите Румен Овчаров и Ивайло Калфин.

Става дума за американската фирма McGuire Woods Consulting, регистрирана във Вашингтон, която се занимава с лобизъм, посредничество и PR пред американските държавни институции.

McGuire Woods Consulting е дъщерна компания на регистрираната в Ричмънд (Вирджиния) юридическа фирма McGuireWoods LLP, чийто клиент по това време е била българската държавна фирма "Техноекспортстрой".

Услугите, които лобистката фирма McGuire Woods Consulting е предоставила на Георги Първанов, възлизат на 9 459 щатски долара: те обаче били предоставени безвъзмездно, като проява на "традиционното американско гостоприемство" по молба на компанията-майка McGuireWoods LLP: юридическия консултант на "Техноекспортстрой".

Фактът е регистриран пред американските власти единствено поради изискванията на закона, установи проверка на Портал ЕВРОПА, извършена в апогея на така наречения скандал "Шевес", когато Георги Първанов заяви, че "изгражда сам своята дейност и не използва помощта на чужди фирми".

Както Портал ЕВРОПА първи разкри, президентът с изтичащ тогава мандат е ползвал лобистките услуги на Клер Секлър Меркел - приближена до Републиканската партия - за първата си визита в САЩ през 2002 г.

Сега обаче става ясно, че и за визитата през 2005-а на Първанов са му били необходими услугите на посредник от частния сектор. И то не кой да е. McGuire Woods Consulting от години е официално наета от румънското правителство да лобира по въпросите на членството на северната ни съседка в НАТО.

Според експерти, на практика български стопански субект - фирма с държавно участие - е заплатил на чужд посредник да лобира за държавна институция. В случая не коя да е, а държавния глава. Това противоречи както на етиката, така и на изявлението на Първанов, че той нямал нужда от лобисти - заключават експертите.

Портал ЕВРОПА финализира своето разследване през септември. Съгласно нашия Етичен кодекс обаче, забавихме публикуването на поредицата, за да не повлияем на започналата тогава предизборна кампания за президентския вот, в която участник беше и Първанов. Нашата цел бе да избегнем всяко съмнение за конфликт на интереси.

Завръзката - хронологично

Покрай аферата, с която МВнР замеси скандалния израелски гражданин Шимон Шевес в евро-интеграционните усилия на страната, Портал ЕВРОПА започна системно да проучва регистъра на лобистите, наемани от чуждестранни клиенти, на американското Министерство на правосъдието. Припомняме, че именно благодарение на американските архиви бе разкрито, че Шевес е бил наеман да "лобира" за България и по време на правителството Сакскобургготски.

В разгара на скандала "Шевес", външният министър Ивайло Калфин призова парламентът да създаде временна комисия, която "да анализира всички досегашни консултантски и лобистки договори... а медиите да направят проучвания на тези договори и да ги представят публично".

И така, в регистъра на лобистите от второто полугодие на 2005 г. пише, че българската държавна фирма "Техноекспортстрой" е наела McGuireWoods Consulting за "консултантски услуги по въпроси на американската политика, посредничество за осъществяване на връзки с правителството и промотиране на развитието на енергийната инфраструктура в България".

Регистърът се актуализира два пъти в годината. Портал ЕВРОПА специално поиска от правосъдното министерство във Вашингтон файла за втората половина на 2005 г. Документът вече е публичен, но все още не е качен в Интернет, тъй като предстои реконструкция на сайта до края на годината. В доклада под номер 5408 е вписано още - McGuireWoods Consulting декларира, че "би могла да се включи с участие в PR-дейности, целящи увеличаване на познанията по въпроси от сферата на енергийната сигурност и безопасност в този регион".

В графата "финанси" не беше декларирана сумата, която "Техноекспротстрой" като клиент би трябвало да е изплатил на консултанта-лобист. Преди броени дни от FARA ни предоставиха актуализирана информация: под вписване с номер 5408 в доклада четем, като "консултант по американската политика" на "Техноекспортстрой", McGuireWoods Consulting е предоставяла "съвети, организирала е срещи и е участвала в дискусии с американски правителствени официални представители по въпроси, свързани с американско-българските отношения, търговията и инвестициите". Договорът между "Техноекспортстрой" и McGuireWoods Consulting е на декларирана стойност 9 хиляди 459 долара и се отнася до шестмесечния период, приключващ на 28 февруари 2006 г.

Впрочем "Техноекспортстрой" ЕАД е доста интересна компания - участници в нея са държавата, Емил Василев Коцев (изпълнителният директор е брат на зам.-министъра на вътрешните работи Бойко Коцев), Калин Тодоров Рогачев и Стефан Георгиев Гунчев - сочи справка на Националната информационна система "Делфи".

"Техноекспортстрой" държи 24% от консорциума за Автомагистрала "Тракия", потвърди пресаташето на държавната фирма Антоанета Найденова от частната PR-агенция "Д енд Д". "Техноекспортстрой" ЕАД притежава офиси в Сирия, Либия и Ирак, както и богат опит в арабските страни и конкретно в Ирак, където дружеството е изградило голям брой инфраструктурни проекти.

В България отричат

"Няма такъв договор" - отсякоха от "Техноекспортстрой", но побързаха да уточнят, че държавната компания е имала до края на 2005 г. договорни отношения с друга фирма - McGuire Woods Ltd.

Това е юридическа компания, "...която е регистрирана в Ричмънд, САЩ, но има офиси и в Европа /Брюксел/" - както става ясно от писмо до Портал ЕВРОПА на PR-агенцията "Д енд Д", която обслужва "Техноекспортстрой".

От писмото, получено при нас на 12 април, става ясно още, че предметът на договора е бил ползването на юридически услуги по някои инфраструктурни проекти, в които участва "Техноекспортстрой".

В Америка потвърждават

Портал ЕВРОПА побърза да се свърже и с McGuire Woods Ltd, и с McGuireWoods Consulting.

Оказа се, че McGuireWoods Consulting (Вашингтон) е дъщерна компания на McGuire Woods Ltd (Ричмънд). Това обясни Камерън Бернард, заместник-вицепрезидент на дъщерната компания.

На наш въпрос за договора с българската държавна фирма, г-н Бернард отговори дословно така:

"Г-н Бояджиев, това, което са ви отговорили от "Техноекспортстрой" е вярно. McGuireWoods Consulting няма договор с "Техноекспортстрой", не е била наемана от "Техноекспортстрой", нито пък й е заплащано за нейните услуги от "Техноекспортстрой". През октомври 2005 г. по време на посещението на българския президент в Съединените щати, McGuireWoods, която е представител на "Техноекспортстрой" по правни въпроси, помоли своя филиал McGuireWoods Consulting, като проява на любезност, да предостави съдействие във връзка с това посещение. В рамките на срещите с американски представители, бяха дискутирани въпроси за сигурността в енергетиката. McGuireWoods Consulting не получи възнаграждение за своите услуги. McGuireWoods Consulting отчете тази своя дейност пред американските власти, чрез рутинното си вписване през февруари 2006, както го изисква Законът за регистрация на чуждите агенти (Foreign Agents Registration Act). Ние декларирахме разходите за услугите в нашия отчет, въпреки че услугите бяха предоставени като проява на любезност, и не бе получено възнаграждение."

McGuireWoods Consulting посочи също така пред Портал ЕВРОПА: "Не сме взели пари за услугите ни за президентската визита, но разходите, които сме направили, предоставяйки тези услуги, възлизат на 9 459 долара." Думите на Бернард се потвърждават от самото вписване на договора в доклада по FARA - в него, за първото полугодие на 2006 г., е добавено, че McGuireWoods Consulting "... упоменават, че те също така биха могли да се включат в PR-дейности за повишаване информираността за развитието на енергийната инфраструктура и въпросите за енергийната сигурност в региона, с възможност за включване на американските политики по национална сигурност и търговия." Това уточнение бе предоставено на Портал ЕВРОПА от г-жа Далфа Шмидт от офиса на FARA по вписванията.

Според Камерън Бернард, не било необичайно безвъзмездното предоставяне на подобен род "ограничени" услуги, "... когато се касае за такива незначителни суми".

Продължението очаквайте в сряда и в четвъртък в рубриката "Тема на месеца" на Портал ЕВРОПА.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.