Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Специално от Портал Европа
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Специално от Портал Европа

  • A+
  • A-
02-04-2008

СПЕЦИАЛНО ИНТЕРВЮ С ПЕТЯ СТАВРЕВА ЗА КОРУПЦИЯТА С АГРО-ФОНДОВЕТЕ

Петя Ставрева, български евродепутат (ЕНП-ЕД - БЗНС-НС/ГЕРБ), коментира в специално интервю за Портал ЕВРОПА причините за неусвояването на средствата по програма САПАРД, както и най-сериозните пречки, които фермерите срещат при кандидатстването си за еврофинансиране.

Ставрева е инициатор на новосъздадения Обществен съвет за мониторинг върху оползотворяването на средства от европейските фондове за българското селско стопанство. Портал ЕВРОПА участва в инициативата.

В интервюто, което публикуваме в две части, евродепутатът представя порочните практики на корупция и измами по САПАРД, както и очакванията си за развитието на земеделието под заплахата от ограничаване или по-строг мониторинг върху разпределението на средствата. Втората част на интервюто може да прочетете тук.

Защо Европейската комисия спря временно средствата по част от мерките по програма САПАРД?

Спирането на средствата по програма САПАРД е вид санкция, която ЕК прилага спрямо България. Причината е съмнения за корупция и риск от неправомерно изразходване на средства.

Още когато стана ясно, че има писмо, с което се уведомява заместник-министър Ивановски, че има спиране на парите по мярка две на програмата, изпратих запитване до ОЛАФ за по-подробна информация. В отговора, който получих след два дни, се казва, че рискът, че с европейски пари може да се злоупотреби, трябва да бъде избегнат, както и че текат разследвания за предполагаеми злоупотреби. Отказаха да дадат повече подробности, като се позоваха на поверителността на информацията, с която ОЛАФ разполага.

Това е трето поред спиране на европейско финансиране по трите предприсъединителни програми - по ИСПА, ФАР, сега по САПАРД. За съжаление нашите европейски партньори започват да губят доверие в българските институции.

Това спиране на средства е сериозен сигнал и то при старта на кампанията за усвояване на средства по структурните фондове. Знаем, че по тях страната ни може да привлече над 7 млрд.евро - средства, от които икономиката ни се нуждае, за да наваксаме изоставането в редица сфери.

Според агенция САПАРД са регистрирани 83 нередности по изпълнение на програмата. Кои са най-често използваните схеми на измама и злоупотреби?

По отношение на нередностите по изпълнение на САПАРД, подробностите вероятно ги знаят хората от администрацията, които работят по програмата. Аз получавам различни сигнали, част от които са свързани с неправомерно усвояване на пари в агросектора.

Относно обвиненията към фермери, че са надписвали земя, информацията показва, че действително може би има такъв проблем, но в същото време е задължение на Разплащателната агенция и нейните подразделения да премахне такива нередности. Оказва се, че при случаите, когато площите се дублират - двама производители претендират, че обработват даден терен, се орязват помощите и на двамата претенденти.

Има и фрапантни случаи на некомпетентна работа по отношение на коментари за надписана земя. Ще цитирам един случай с дама-производител от Пловдивския регион. Тя засажда овощна градина с финансиране от Фонд „Земеделие". Когато подава заявление за изплащане на директните субсидии, се оказва, че тя няма да получи финансиране, защото според експертите, които проверяват, този терен не се обработва. Освен това тя е глобена за три години напред.

Нейното възмущение беше голямо, защото я посъветвали да се пререгистрира. „Защо искат от мен да правя такава измама, при положение, че грешката е в самата система", казва тя.

Относно злоупотребите по САПАРД, съм сигурна, че след като разследванията стигнаха до ниво ОЛАФ, още много корупционни практики и опити за неправомерно използване на евросредствата ще станат ясни. Аз получавам много сигнали за различни видове злоупотреби. Те ще бъдат разгледани от Обществения съвет за граждански мониторинг върху усвояването на европарите в агросектора, който учредихме преди дни.

Понякога трудно можем да си представим до какви невероятни схеми се стига, за да се стигне до някакво европейско финансиране.

Злоупотребите, за които Вие получавате сигнали, имат ли политическа окраска или са икономически аргументирани?

Голяма част от фермерите се страхуват да говорят за корупцията, защото са убедени, че ако си позволят да огласят някое име, никога повече няма да имат достъп до европейско финансиране. Информацията, която получавам, все още не съдържа много конкретни данни, но никога политическият принцип не е водещ. По-скоро става дума за хора на високи позиции, които вероятно са решили, че „под масата" могат да прибират средства.



Специално от Портал Европа


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.