Europe.bg
  Начало - Парламент - Интерактивно
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно

  • A+
  • A-
30-10-2008

Румяна Желева и Маруся Любчева дискутираха със студенти в Бургас развитието на Черноморския регион

"Сътрудничество и развитие в черноморския регион - ново предизвикателство пред ЕС", дискусия на тази тема се проведе днес в Бургаския свободен университет.

В нея участваха членовете на Европейския парламент Маруся Любчева (ПЕС) и Румяна Желева (ЕНП-ЕД). Гражданският форум се организира от Информационния офис на Европейския парламент у нас и Бургаската Търговско-промишлена палата. Проектът „Сега – взаимодействаме с Европейския парламент!” е партньор за тази инициатива.

Гражданските форуми са инструмент на Европейския парламент, който дава възможност на широката публика в лицето на граждани, медии, граждански организации и др. да дебатират важни и актуални въпроси с членове на Европейския парламент. В тези срещи представителите на ЕП могат да чуят мненията на отделните хора и техните питания, да дискутират конкретни стъпки, които могат да се предприемат за решаването на даден проблем или с други думи да се осигури постоянен диалог с гражданите и да се получи обратна връзка за техните очаквания. Форумите са открити за посещение и всеки, който желае да се включи в дебатите е добре дошъл.

Читатели на Портал ЕВРОПА зададоха онлайн въпроси към Румяна Желева и Маруся Любчева чрез чат-платформата „Сега - взаимодействаме с Европейския парламент". Дискусията бе излъчена на живо на Портал ЕВРОПА.

Ето шестте въпроса:

  1. Здравейте, бих искала да попитам г-жа Любчева и г-жа Желева как Бургас ще участва активно във формирането и упражняването на външната и отбранителната политика на ЕС, особено по отношение на Грузия и региона? (въпрос на студентка от София)
  2. Може ли с едно изречение да се обясни връзката между днешната ви тема и ЧИС - Черноморското икономическо сътрудничество (предварително пристигнал по електронната поща въпрос)
  3. През последните месеци имаше няколко инцидента с разливи в рамките и близо до териториалните води на българското Черноморие. Според Вас, как националните власти се справят с превенцията на подобни случаи, как страната ни може да търси отговорност от виновните за такива замърсявания? (Мария Иванова, София)
  4. Как ЕС може да помогне на Бургас и въобще на Черноморието да се справи със щетите от презастрояването? Българските морски градове и курорти ще споделят ли съдбата на испанските - масово събаряне на хотели и сериозни екологични щети? (Иван Стоянов, Русе)
  5. Как г-жа Любчева и г-жа Желева работят заедно по проекти, свързани с Черноморското сътрудничество в ЕП? Има ли и какви са политическите аспекти, които ви разделят?, Надежда, Пловдив
  6. С какви проекти ще кандидатства Бургас по ОП "Рибарство"? Програмата е на стойност 107 млн. евро, а вицепремиерът Плугчиева предупреди, че "оценката за съответствие на Оперативната програма за рибарство е далеч от старта". Бихте ли коментирали развитието на Оперативната програма? Мария, София

Видео-отговорите, които бяха излъчени на живо, ще бъдат публикувани скоро на Портал ЕВРОПА, за да може всеки да ги проследи.

Проект "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!"

Това е диалог, омбен на мнения, мрежа от комуникации и серия от разяснителни четива между гражданите на 20 държави-членки на ЕС, техните евродепутати, експерти и анализатори от академичните среди. Осъществява се на 11 езика с картина, звук и текст чрез
http://parliament.europe.bg, на вълните на "Радио България" - БНР, Yvelines Radio - Франция и RFI - Румъния, както и в партньорските среди на PASOS network - Чехия, CEPS - Белгия, CHALLENGE Project network и Balkan Communication Network. "Мотори" на инициативата са Европейският институт, Портал ЕВРОПА и Центърът за модернизиране на политики. Проектът се съфинансира от Европейския парламент чрез ГД "Комуникации". Целите са две - първо, гражданите да разберат как гласът им може да се чуе в процеса на вземане на решения в ЕС, особено когато се решават актуални политически въпроси на Съюза и ЕП е единствен орган в ЕС, чийто състав се избира пряко. Втората цел е стимулиране на обществен дебат и подкрепа за увеличаване на ефективността на комуникациите с институциите на Европейския съюз при формулиране на политиките.



Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.