Europe.bg
  Начало - Парламент - Интерактивно - Видео
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно / Видео

  • A+
  • A-
13-04-2009

Дискусия в Париж: "Моят евродепутат и аз - реален или виртуален диалог?" (видеозапис)

На 3 април 2009 г. в Информационния офис на Европейския парламент в Париж се състоя дискусия по проекта "Сега - взаимодействаме с Европейския парламент".

В кръглата маса в Париж участваха студенти от Института по практическа журналистика IPJ. Те смятат, че евродепутатите са диалогични и достъпни, че често общуването с тях се оказва по-лесно, отколкото с депутатите в националните парламенти. Ален Баро показа на тях и на директора на Института Дидие Уйлям и преподавателя Жан-Клод Дюлюк новите промо-материали на ЕП, целящи да повишат избирателната активност в целия Европейски съюз. Представителката на инициативата cafebabel.com Моника Йолц (Австрия) каза, че според нея освен виртуалните форми на комуникация между избрани и граждани – онлайн-чатове, видео-конференции и т.н. – не трябва да се забравя прекият контакт – при това по конкретни казуси от всекидневието – между евродепутатите и гражданите. „Все пак сме хора от плът и кръв”, заключи тя и призова участниците – както и читателите на Портал ЕВРОПА – да се включат с мнения в новия сайт, създаден от екипа на Кафе Бабел специално за изборите – eudebate2009.eu.

Тук ви предлагаме видеозапис от събитието във френската столица - в няколко поредни части.

Дискусията в Информационния офис на ЕП в Париж бе модерирана от Огнян Бояджиев от Портал ЕВРОПА и журналиста от Радио България Соня Васева – Френска редакция, която ще направи специално издание на радиорубриката за Европейския съюз, в което ще включи интервюта и репортажи от събитията във Франция.

Програмният директор на Европейския институт Любов Панайотова съобщи, че инициативата „Сега – взаимодействаме с Европейския парламент” продължава и отново е подкрепена благодарение на ГД „Комуникации” на ЕП. Тя каза, че новият проект, който носи същото име, но без „сега”, също включва поредица от разяснителни радиопредавания на няколко езика по Радио България, а акцент в комуникационните дейности ще бъде поставен и върху държавите от Западните балкани.

По време на събитието директорът на Информационния офис на Европейския парламент в Париж Ален Баро връчи официалната грамота на Матю Ръшуърт – победителя в европейския конкурс за есе „2009 EP Vote – beyond the sugar cubes”.

Церемонията се проведе в Париж по време на дискусията „Моят евродепутат и аз – реален или виртуален диалог” с участието на студенти и експерти от Франция, България, Великобритания и Австрия.

Конкурсът за есе е част от проекта „Сега – взаимодействаме с ЕП!”, финансиран от ЕП и изпълняван от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики, Портал ЕВРОПА и партньорски организации и медии от множество държави-членки.

Авторът на най-доброто есе е 29-годишният Матю Ръшуърт от Великобритания – студент по право, завършил преди това история и „Лондон Скуул оф Икономикс”, който е видял обявлението за конкурса на сайта http://parliament.europe.bg и е решил да участва в него почти на шега. Наградата на Матю беше четиридневно пътуване в Париж и Версай и участие в двете заключителни публични събития по проекта – кръглата маса днес в Париж и провелия се вчера във Версай дебат на тема „Евродепутатите, гражданите и решенията”.

„През цялото време, докато пътувах от Лондон за Париж, си мислех, че на гарата няма да ме чака никой и че всичко това е първоаприлска шега” – разказа Матю. Той благодари на Ален Баро и на организаторите за наградата и за признанието. Според Матю Ръшуърд, ако действат всяка за себе си, държавите-членки на ЕС по-трудно могат да намерят решения на важните проблеми, пред които сме изправени днес, отколкото ако работят заедно. „Ако сменим ъгъла на мислене, ако действаме като Съюз, ако спорим помежду си и намираме общото решение, ще се окаже, че сме много по-силни. И това е от полза за нас, гражданите” – така Матю формулира най-въздействащата според него мотивация за участие на европейците в предстоящите избори през юни.

Фотогалерия от събитието в Париж

Радиопредаване: "Моят евродепутат и аз - реален или виртуален диалог?"

Матю Ръшуърт получи в Париж наградата от конкурса ни за есе - репортаж в текст



Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.