Europe.bg
  Начало - Квартал ЕВРОПА - Новини
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Квартал ЕВРОПА / Новини

  • A+
  • A-
25-08-2009

Регионално обсъждане по добри практики за взаимодействие между структурите на гражданското общество и органите на местното самоуправление в Сливен

На 21 и 22 май 2009г. в гр. Сливен се проведе регионално обсъждане по проект "СОФИЯ, ПЛЕВЕН, СЛИВЕН - ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ В ПОЛЗА НА ГРАЖДАНИТЕ", финансиран от ОП „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. В обсъждането участваха представители на местната власт, на общинската администрация и на гражданския сектор.

По време на обсъждането бяха представени добри европейски практики за взаимодействие между структурите на гражданското общество и органите на местното самоуправление и местната администрация, правен анализ на местната нормативна уредба за сътрудничество между общинската администрация и гражданския сектор, методологията на проведеното изследване, резултатите и анализът от изследването в община Сливен.

На дискусията в края на обсъждането участниците разискваха някои от добрите примери за взаимодействие на местните структури на гражданското общество с община Сливен - културен календар, финансиран от общинския бюджет, който включва международни, български и местни празници; Младежки парламент, който е активна общинска структура; подкрепа, дадена от отдела за икономическо развитие на общината на частен превозвач, който превозва онкоболни безплатно по определен маршрут; поставяне на рампи за инвалиди на територията на община Сливен и др.

Участниците в обсъждането дадоха и някои конкретни предложения за подобряването на взаимодействието между местната власт и гражданския сектор - например създаване на обществени съвети, подобно на община Плевен. Според представителите на общинската администрация сътрудничеството ще бъде по-активно ако НПО дават повече информация за успешно реализирани от тях проекти. Всички бяха единодушни, че незадоволителното за момента взаимодействие ще стане по-активно при добронамереност, прозрачност и съвместни усилия както от страна на гражданския сектор, така и от местната власт.

  
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.